All
Projects
Products
Events
Competitions

S-House / GALI Associates

S-House / GALI Associates

© Link Studio © Link Studio © Link Studio © Link Studio + 31

Chittoor, India
  • Architects: GALI Associates
  • Area Area of this architecture project Area:  5600 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Link Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: FunderMax, Saint-Gobain, Tata Steel, Asian Paints, Fenesta, HMG STONES, Jaguar, Somany tiles, Ultratech
  • Architect In Charge: Sandeep Gali
  • Design Team: Anudeep gali, Hinduja Datta
  • Clients: Mr. Swaroop
  • Engineering: SKB Consultants
  • Landscape: Gali Associates
  • Consultants: Gali Associates
  • Collaborators: Anudeep Gali
  • Interior Carpentry: Ajith Singh Contractors
More Specs Less Specs
© Link Studio
© Link Studio

Text description provided by the architects. S-House is located in one of the popular streets of the town with typical Indian neighborhood characterized by busy streets and proximity to other residences. The residence was conceptualized as an amalgamation of the serenity of the site and the client’s requirement of a simple and sumptuous house.  The façade of the house was inspired by Various Sections of the metal profiles Composed together to show the slices of the visible form. Creating a strong exterior volume makes a bold statement, Allowing the residence to stand out among the neighboring forms.

© Link Studio
© Link Studio
First floor plan
First floor plan
© Link Studio
© Link Studio
© Link Studio
© Link Studio

The residence is planned in two levels: The ground floor and the first floor. Ground floor was planned with all the basic spaces of any house like the entrance foyer, living, dining, kitchen, service rooms and one Bedroom. but composed in a way to interact with each other. Highlighting the introverted form. The first floor is composed with two bedrooms , common family space overlooking the living space with double height and a media room with extended guest bedroom which occupies the front part of the planning grid with a visible deck(verandah) that is highlighted on façade as one of the profile sections.

© Link Studio
© Link Studio

The second floor is half built with a play room and open terrace landscaped with yellow bamboo bushes along the edge of the parapet to create privacy and also to show the green layer on the façade. The Finishing materials that have been used for this house are minimal and elegant looking. The flooring is mostly kept in beige colour to focus the look on the furniture and the wall details that have been finished with panels and textures with wood linings. Lighting has played an major role in this house during the day by having enough cutouts & cross ventilation on the thick walls. Parallel in the nights the lighting positions and types have become a back support to showcase the design elements and to create warmness inside the house.

© Link Studio
© Link Studio
Conceptual elevation
Conceptual elevation
© Link Studio
© Link Studio

Especially on the façade lighting has played an major role to impress the viewers by providing direct and indirect lighting effects. Some of the interior details like the wood cladding in the ceiling, Marble center tables, Metal details on walls have given the natural and earthy look to the spaces. The staircase covered with vertical metal Louvers provides an indirect contact with the common spaces like the living and the family spaces. The huge TV wall in the living area with even finish on it gives an solid look with natural lighting slit around it.  Concrete finishes have been used on floors and walls to achieve seamless finish on the surfaces with Matt finish mostly to absorb the lighting and their reflections.

© Link Studio
© Link Studio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "S-House / GALI Associates" 12 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935352/s-house-gali-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.