One House / Drawing Works

One House / Drawing Works

© Kim Jae-kyeong© Kim Jae-kyeong© Kim Jae-kyeong© Kim Jae-kyeong+ 33

  • Architects: Drawing Works
  • Area Area of this architecture project Area:  59
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Kim Jae-kyeong
  • Architect In Charge:Youngbae Kim
  • Design Team:Suah Hwang
  • Engineering:Eun Structure Engineering
  • City:Yeongdong-gun
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

A Solo Forest Dwelling - A farmhouse, on a site of an area of 670m2, sits atop a steep slope at a height of 60m from the access road. The client wanted a house in which to live with his parents so he could move to this remote, tranquil town. He approached us to fulfill the design of a new house in which he might live alone as neighbour to the existing farmhouse, within the confines of the lot owned by his parents. This house had to feature a kitchen and storage space on the first floor, and a room that connected to the existing farming house on second floor. In other words, he wanted to use the first floor as an open, shared space, and the second floor as a private space. Before the client met us, he drew up a floor plan to sketch out the arrangement and size, also studying and compiling data to do with various eco-friendly materials and facilities.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong
First floor plan
First floor plan
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

By examining these findings, he conceived of his desired construction technique, in partnership with us. Most significantly, we contributed to the detailed drawings, developing six alternatives, sharing a model and 3D modeling data with the client – even though it is a small house, we were aware that we would only have to draw up new floor plans should the furniture position change. In light of the planned spatial arrangement, we set upon devising a new building for the client inside the right side of the existing building. The building could be connected to his parents’ home via the kitchen and multi-use room. However, this was close to the perimeter of the lot and because of the outside path the area available to the first floor was only 20m2, and so we designed 1m of the second floor as a cantilever structure to expand the space and manufactured furniture that adapted to the curved shaping of the walls to improve its practicality. At this same stage, we also opened up the possibility of a panoramic view within the space.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

A Problematic Site Faced with a Builder’s Tenacity - Because this house is located in the middle of the mountain, a simple construction technique was required and we had difficulty selecting the right construction company. Although the construction scale was small, we wanted a competent construction company in the capital rather than a local construction company. Finally, we met a manager of a construction company through the introduction of an acquaintance; we are still really grateful to him even after long the construction work has been completed. Selecting the wrong construction company can result in poor outcomes, even if a design is nicely worked out. Construction lasted eleven weeks. We stayed in lodgings close to the construction site, because of the mountainous location, and brought in the best technicians for each construction phase or process. As a result, the completed details were of a very high quality.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong
Section 05
Section 05
Elevation 01
Elevation 01
© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

For the foundations of the building, we finished the floor using reinforced concrete and applied a light weight wood framing system to the walls and the roof. After that, the roof was finished with zinc and the outer walls were finished with monocouche to neaten up the curved surface of the outer walls. When planning the internal spaces, we decided to create different atmospheres, because the first floor and the second floor have different characteristics. In the shared kitchen we laid porcelain tiles on the first floor, making them easy for the client to clean, while the walls were finished with birch. The kitchen furniture along the curved wall is made of birch so people can gaze at the outside view in front of the sink. When you go up the stairs lined with the birch walls, after taking off your shoes, you reach the spaces on the second floor. This space was finished with diatomite, which is an eco-friendly material. We installed windows in primary positions in all directions so that the occupants can look down the yard or out over the distant mountains.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

A Forest Dwelling in a Monumental Landscape - The clearing here in the middle of the mountain is surrounded by the mountain range, and in addition to the spectacular fall foliage, the winter snowy scenes are incredibly beautiful. You can see the surrounding landscape from inside the house and enjoy moments of meditation in nature. Although it is a single volume, the outer walls that coil softly towards the surroundings seem to expand and draw themselves into the forest. On the contrary, the external view, seen through the curved glass inside the house, makes you gaze out into many faces of the forest.

© Kim Jae-kyeong
© Kim Jae-kyeong

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "One House / Drawing Works" 08 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935094/one-house-drawing-works> ISSN 0719-8884
© Kim Jae-kyeong

森林中的独栋别墅,弧形立面俯瞰山景 / Drawing Works

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.