Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos

Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos

Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Exterior Photography, ConcreteCatapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior Photography, Kitchen, ConcreteCatapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior Photography, Living RoomCatapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior PhotographyCatapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - More Images+ 16

Catapilco, Chile
More SpecsLess Specs
Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Exterior Photography
© Andrés Goñi

Text description provided by the architects. The site is located in a rural lot, and this specific plot is 240 x 44 meters and an important fraction is a hill with a steep slope and abundant native vegetation. The clients imagined a house that greatly favored family life, designed to give great importance to receiving their guests, and one where many different activities could coexist simultaneously.

Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Exterior Photography, Concrete
© Andrés Goñi
First floor plan
Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior Photography
© Andrés Goñi

The project was generated around arranging (o structuring) the program in groups of activities, conceptualizing them as 3 distinct volumes: The first two are the two-floor volume of bedrooms and the public spaces volume of greater height. Both are arranged as parallel bodies that are related by a glass corridor and a terrace, which makes up the house on an “H” shaped floor, leaving an access patio, and a patio of light between both volumes and closing towards the hill with a hat that is tied with a cantilevered volume that rests in an outdoor fireplace. The position of that body on the ground was placed in relation to two native trees that were maintained and incorporated into the design, leaving a space as an access patio towards which the house closes, thus enclosing the rest of the land to which the project opens, taking advantage of the sun and the natural scenery.

Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior Photography
© Andrés Goñi
Section and elevation
Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Interior Photography, Living Room
© Andrés Goñi

The third volume is the autonomous barbecue and it is thought of as a light pavilion, away from the house and arranged as a boundary between the plane and the hill; between what would be intervened with landscaping and what remains without intervention.

Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Exterior Photography, Concrete
© Andrés Goñi
Section and elevation
Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos - Exterior Photography, Aerial View Photography
© Andrés Goñi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Catapilco House / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos" [Casa Catapilco / Claro + Westendarp Arquitectos + Benjamin Goñi Arquitectos] 12 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935076/catapilco-house-benjamin-goni-h-plus-claro-plus-westendarp-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.