We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

C11 House / Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura

C11 House / Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura

© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba+ 17

Bugarra, Spain
  • Collaborators:César Sánchez, arquitecto técnico.
  • City:Bugarra
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. C11 HOUSE is the rehabilitation of a family house formed by layers of time. Each generation had been adding fragments to this former house, so that the Mediterranean patio house couldn’t be recognized anymore. The project arises with this fundamental idea: to recover life around the patio and give back a clear environment and its former landscape.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Plan
Plan
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The previous succession of enclosed rooms becomes a fluid and changing space, thus allowing cross ventilation and bringing light to the core of the house. The rest of the space isorganized by light. The house is moved to the first and second floors so that the ground floor can beentirelyoccupied by the family business. The connection with the exterior is emphasized by a series of openings on the walls that frame the views towards the surrounding landscape.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

This house tells us about the people who live there. On the first floor, the stair is welcoming a common space that articulates the hierarchy of the house. Here an environment for the sons on the left side and a different one for adults on the other side of the house appear. The open plan is now organized with sliding doors, which bring these spaces together, becoming a continuous space and allowing each inhabitant to occupy his place andadapt his surroundings to his own way of life. 

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section
Section
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The rooms are emptied and the perimeter is built with ‘thick walls’ that configure actual usable space.These walls are carved out to place built-in furniture and other nooks, so that it concentrates the services and storage and frees the rest of the space. 

© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba

"(…) when we push open a door, we transform a place in a veryinsidious way. We offend its full extension, and introduce a disruptive and poorly proportioned obstacle. If you think about it carefully, there is nothing uglier than an open door. An open door introduces a break in the room, a sort of provincial interference, destroying the unity of space. In the adjoining room it creates a depression, an absolutely pointless gaping hole adrift in a section of wall that would have preferred to remain whole. In either case a door disrupts continuity, without offering anything in exchange other than freedom of movement, which could easily be ensured by another means. Sliding doors avoid such pitfalls and enhance space. Without affecting the balance of the room, they allow it to be transformed. When a sliding door is open, two areas communicate without offending each other. When it is closed, each regains its integrity. Sharing and reunion can occur without intrusion. Life becomes a quiet stroll." (Text from The elegance of the Hedgehog.  Muriel Barbery)

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "C11 House / Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura" [Casa C11 / Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura] 13 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934977/c11-house-anna-solaz-estudi-darquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.