We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nemo House / Przemek Olczyk / Mobius Architekci

Nemo House / Przemek Olczyk / Mobius Architekci

© Paweł Ulatowski© Paweł Ulatowski© Paweł Ulatowski© Paweł Ulatowski+ 34

Iława, Poland
© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski

Text description provided by the architects. The architecture of the building is subordinated to the vicinity of the Masurian lake, over which the house was built. The buildings did not disturb the landscape by opening the interior transparently to the beauty of the landscape. The house was designed in a rectangular plan with a length of 50m, using practically the whole building plot.

© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski
Plan level 0
Plan level 0
© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski

The structure is adapted to the slope of the area. The building remains enigmatic from the access road and entrance. In addition to the glass entrance and the window lighting the kitchen does not have windows, only entry gates for cars and boats. The roof leveled with the ground level is covered with gravel and partly with grass (in the original assumptions it was water).

© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski

Nemo House is a one-story building. Entry from the street level takes place through gradual lowering of the area with entry in the form of a falling platform from a granite cube. All main functions of the building are laid out in a linear arrangement parallel to the demarcation line of the lake. Additional functions arranged in the second line of the building do not interfere with viewing openings. Along the main façade, the building has two semi-open atria - one narrower from the night side, the other in the living room section is its extension and the main relaxation area with a view of the lake.

© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski
Section
Section

The reduction of the differences in the area has eased the descent along the wharf, thanks to which users have gained the freedom to use the proximity of the lake. From this space come the main stairs that lead to a small pier by the private beach where the boat is moored. The house grew with the landscape.

© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski

The author of the project, Przemek Olczyk, the owner of the Mobius Architekci studio, proved the superiority of the environment over the form in a place that required special sensitivity to its beauty. The architect realized his own ambitions and expectations of the investor in a restrained project that raises the aesthetic value of the place where it was created.

© Paweł Ulatowski
© Paweł Ulatowski

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nemo House / Przemek Olczyk / Mobius Architekci" 25 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934382/nemo-house-mobius-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.