All
Projects
Products
Events
Competitions

Bottière Chénaie / KAAN Architecten

Bottière Chénaie / KAAN Architecten

© Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme + 41

Nantes, France
  • Architects: KAAN Architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  17200.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Sebastian van Damme
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Atlas Schindler, Art Co Parquet, Atlantic Sol
  • Partners In Charge: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Project Team: Dante Borgo, Sebastiaan Buitenhuis, Marc Coma, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Marylène Gallon, Renata Gilio, Narine Gyulkhasyan, Sophie Ize, Jan Teunis ten Kate, Wouter Langeveld, Julie Le Baud, Yinghao Lin, Aimee Mackenzie, Elsa Marchal, Ismael Planelles Naya, Ana Rivero Esteban, Cécile Sanchez, Yannick Signani, Christian Sluijmer, Joeri Spijkers
  • Local Architect: Atelier Forny
  • Urban Planning: Pranlas-Descours Architect & Associates, Atelier Bruel Delmar
  • Client: OCDL – Groupe Giboire
  • Construction, Finance, Constructor W+E Installations, Structural Engineering: AIA Ingenierie
  • Fire Control: Socotec
  • Technical Installations Advisor, Acoustics: SerdB - Groupe Gamba, Saint Sébastien-sur-Loire
  • Structure: Ouest Structure
  • Site Work: Charrier TP SUD
  • Groundwork Preparation: Angevin SAS, Rennes; Guillerm, Plouvorn (prefab elements)
  • Green Areas: Jaulin
  • Waterproofing: SMAC
  • Facade Cladding: Diagonal Façades, Engie Axima
  • Exterior Fixtures: Alu Rennais, Filmatec
  • Metal Works: SABM, AFC
  • Wooden Doors And Windows : Dupré
  • Interior Walls: AB Cloisons
  • Plumbing, Ventilation And Heating: Mahey
  • Electricity: SATI
More Specs Less Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. Encircled by existing infrastructures such as a tramway, an old railway line and the major artery of Route de Sainte Luce, the site initially appears isolated from its surroundings. By proposing a balanced composition of volumes and bringing together mixed-use programmes and public spaces, KAAN Architecten creates a second urban focal point, along with the Place du Commandant Cousteau, in a mainly residential neighbourhood. 

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Extremely compact, the project features a multifunctional plinth, composed of commercial spaces, a supermarket and a car park. Above this base rise two 5-storey residential blocks comprising 172 apartments in total. The first volume is dedicated to market-rate housing, while the second hosts a social housing complex. 

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
Ground floor plan
Ground floor plan
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

To the North-West, the larger housing volume unfolds around a spacious courtyard planted with trees, where external walkways overlooking the green surroundings provide access to the dual aspect apartments. Inspired by the Dutch residential architecture tradition, this circulation solution is adapted to its context and minimizes vertical connections, allowing diverse configurations to the housing units – from private outdoor spaces to loggias with living areas. Moreover, these orientational anomalies are flanked by light-wells spreading natural daylight to the lower floors: a vertical rupture that generates informal spaces to foster residents’ socialization. 

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

To the east, the second volume accommodates 39 social housing apartments, which, according to their position, benefit from a double orientation, different typology of loggias and look out over the trees or towards the city. Lastly, to the south-west, the office block, organized around a central core, reinforces the volume juxtaposition and completes the new urban landscape. Monumental in its consistency, the simple massing of Bottière Chénaie is accompanied by a cohesive repertoire of surfaces.  

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Monolithic at first glance, the project is enriched by high-quality facades composed of a regular 60 x 60cm post-and-beam structure in precast concrete that generates large transparent surfaces and singular fully glazed corners. The project’s compactness allowed the optimization of economic standards and environmental recommendations throughout the whole building process. The facades provide abundant daylight to the interiors and naturally link them to the city, both during the day and at night. Towards the courtyards and walkways, the vertical surfaces are cladded in grey stained timber giving them a characteristic domestic feel and reinforcing the duality between exterior and interior while elevating the inner public space as the beating heart of the project.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Thanks to a meticulous choice of materials, a balanced colour tuning, functional design and attention to details, KAAN Architecten shapes the new neighbourhood identity with an elegant intervention, transforming it into an attractive centre that blends impeccably into Nantes’ growing suburbs.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 190 Route de Sainte-Luce, 44300 Nantes, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bottière Chénaie / KAAN Architecten" 19 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934022/bottiere-chenaie-kaan-architecten/> ISSN 0719-8884
© Sebastian van Damme

Bottière Chénaie 住宅综合体 / KAAN Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.