All
Projects
Products
Events
Competitions

Potato Heads Studio Hotel / OMA

Potato Heads Studio Hotel / OMA
Bali, Indonesia
  • Project Architect: Ken Fung
  • Partner In Charge: David Gianotten
  • Associates In Charge: Michael Kokora (2015) Fred Awty (2017)
  • Design Team: Diana Ang, Thorben Bazlen, Von Xiao Chua, Kwan Ho Li, Mike Lim, Ioana Mititelu, Catherine Ng, Slobodan Radoman, Rizki Supratman, Shinji Takagi, Patrizia Zobernig
More Specs Less Specs
© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA

Text description provided by the architects. While the essence of Bali lies in interaction between different cultures, the ubiquitous resort typology currently in Bali and other tropical destinations paradoxically emphasises hotel guests’ exclusive enjoyment, detached from the life of the local community. Located on one of the last remaining unoccupied beach front sites in Seminyak, the Potato Head Studios challenges the typical resort typology: the notion of “exclusivity” is abandoned; the resort is reconsidered as a part of the local community.

© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA

One of the three buildings of Desa Potato Head—a village (desa being the Indonesian translation of village) that includes a beach club and two hotels—the Potato Head Studios is a resort open to the public: it offers private guestrooms and facilities, and public spaces. A floating ring lifted by pilotis accommodates the guestrooms and other functions, including an exhibition space and a large sunset bar. This configuration has resulted in a cultural ground plane, or an open platform, which leads to the beach. The open platform is the centerpiece of the resort—a flexible stage for a range of programs such as festival celebrations, cultural events, and day-to-day leisure activities that welcomes everyone to experience Balinese culture.

Site plan
Site plan

The roof top—conceived as a public space and a sculptural park—is accessible through a public route that winds up the floating complex, which connects amenity spaces including restaurants, pools, and spas.

© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA

The Potato Head Studios was designed with the Indonesian context in mind. The open platform at the ground level and a private garden on the second floor evoke both the raised courtyards in Indonesia, and traditional Balinese courtyards found at the ground level.

© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA

The Potato Head Studios is a resort for open engagement rather than private consumption. It is a new space for the community where visitors of all kinds—hotel guests and the general public—experience contemporary Balinese culture, while making it.

© Kevin Mak, courtesy of OMA
© Kevin Mak, courtesy of OMA

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bali, Indonesia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Potato Heads Studio Hotel / OMA" 12 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933661/potato-heads-studio-hotel-oma/> ISSN 0719-8884
© Kevin Mak, courtesy of OMA

巴厘岛‘村庄’酒店 Potato Heads Studio / OMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.