We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RHYTHM House / APOLLO Architects & Associates

RHYTHM House / APOLLO Architects & Associates

© Masao Nishikawa© Masao Nishikawa© Masao Nishikawa© Masao Nishikawa+ 33

Setagaya City, Japan
More SpecsLess Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. A two-family house situated in a residential Tokyo neighborhood. While the living areas are completely separate, the construction features a rhythmically and holistically integrated façade that suits the characteristics of each household. By providing the parental household (consisting of two parents and a daughter) with a first-floor living-dining kitchen and placing cedar-textured bare concrete walls on the road side, this residence functions as a courtyard house that connects to the forecourt on the entrance side while ensuring privacy.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Ground and first floor plans
Ground and first floor plans
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Also, the private floors on the second and third stories incorporate separate private rooms that give each adult resident the freedom to live independently. Meanwhile, the child household features a central courtyard that creates a separation between the front and inner spaces, linked by a bridge on the second floor. On the first floor, the bathroom and the bedrooms face each other across the courtyard, enhancing privacy.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

In addition, because the second floor is a high-ceiling atrium, natural light from high windows and skylights fills the room to create a roomy spaciousness. Because the bridge on the second floor is outside, the living room and dining kitchen are functionally separated into a “main building” and “annex,” facilitating life together while ensuring privacy.It is almost like an urban resort that evokes the atmosphere of a private villa. At night, the minimal space illuminated by indirect lighting is joined by a warm impression, making you forget that this is a residential area.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RHYTHM House / APOLLO Architects & Associates" 12 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933555/rhythm-house-apollo-architects-and-associates> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.