All
Projects
Products
Events
Competitions

Parcours Gouin Parc Pavilion / Birtz Bastien Beaudoin Laforest architects _ Groupe Provencher_Roy

Parcours Gouin Parc Pavilion / Birtz Bastien Beaudoin Laforest architects _ Groupe Provencher_Roy

© David Boyer Photographer © David Boyer Photographer © David Boyer Photographer © David Boyer Photographer + 24

  • Lead Architects: Maryse Laberge, architect LEED AP®
  • Design Team: Maryse Laberge, partner in charge and lead design architect, Guillaume Beaudoin, Jérôme Descheneaux, Julie-Hanh Leclair, Quincy B-Lefebvre
  • Clients: Nathalie Lapointe, City of Montreal
  • Engineering: Michel Gendron, Alexandre Jean, Isabelle Lauzon, Catherine Marchand, Stantec
  • Landscape: Michel Rousseau, Groupe Rousseau Lefebvre
  • Collaborators: Anjalec construction, general contractor
  • Structural Façade: IC2 technologies
More Specs Less Specs
© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

Text description provided by the architects. The Pavilion is located in Basile-Routhier Park in Montreal, in the Ahuntsic-Cartierville borough, near Rivière des Prairies and its riverfront linear park. It is an exceptional site in an urban setting, which includes multiple large mature trees. The project stemmed from a wish of the borough’s official’s to achieve a net-zero consumption building serving as an educational showcase of sustainable development, which is undoubtedly a mission accomplished.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

For the professionals team involved, who are also passionate about education and environmental issues, the program had the ambitious and inspiring objectives to integrate a new Pavilion into a development plan for the waterfront park and to make it the first net zero building in Montreal.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

The design of two boxes sliding one on top of the other in a projection movement towards the river, creates a contemporary shape and makes it possible to accommodate sheltered outdoor spaces under the cantilever.  This seemingly simple massing reduces the amount of sunshine and excessive heat gain on the ground floor’s facades most exposed to afternoon sunlight. This massing also permits a simplified access to the green roof on the lower volume.

Ground floor plan
Ground floor plan
Concept 02
Concept 02

The magnificent nature on the site prompted designers to create a large balcony surrounded by the trees to take advantage of their presence while protecting their root systems, being placed on thin posts. The large side balcony extends out on the side of the upper volume, projecting towards the trees and extending the usable spaces on the terrace in an environment, surrounded by foliage, where the sunshine is pleasantly filtered.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

The Pavilion offers its public multi-purpose indoor spaces, rest area, exhibition room, outdoor spaces, sheltered terrace, an accessible green roof with a community garden, as well as a large raised terrace to enjoy the canopy of mature trees.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

The building envelope is extremely efficient in terms of insulation with R39 for walls and R46 for roofs. The fenestration of wooden curtain walls with triple glazing and low emissivity coating on two faces contributes to the performance of the envelop. The solar panels are on an independent structure that also provides an additional shelter for various events in the park, such as public markets and dance classes in the park. The materials used in building construction are durable and maintenance friendly. Whenever possible, preference was given to locally sourced materials.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer
Axonometric
Axonometric

As an environmental and educational showcase, the Pavilion includes information panels to communicate eco-responsible practices used in the building and it’s site. The project received a leed gold certification and achieves a net-zero annual energy consumption, enabling the achievement of all LEED points related to energy consumption and to renewable energy onsite production. The strategies implemented are demonstrated and explained to visitors by means of posters, explanatory models and periodic guided tours. The integrated display helps explain the principles of sustainable development and its importance in the design of the park and Pavilion, addressing various themes concerning health, water and renewable energy, in a holistic vision of the project.

© David Boyer Photographer
© David Boyer Photographer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 10905 Rue Basile Routhier, Montreal, QC H2C 1N7, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parcours Gouin Parc Pavilion / Birtz Bastien Beaudoin Laforest architects _ Groupe Provencher_Roy" 11 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933539/parcours-gouin-parc-pavilion-birtz-bastien-beaudoin-laforest-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.