All
Projects
Products
Events
Competitions

Corymbia House / Paul Butterworth Architect

Corymbia House / Paul Butterworth Architect

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 18

Point Lookout, Australia
  • Architect In Charge: Paul Butterworth
  • Design Team: Kahn Neil
  • Client: M & N Cook
  • Engineering: Bligh Tanner
  • Consultants: Brisbane Bushfire Consultants
  • Collaborators: Henderson Constructions
More Specs Less Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. The brief from clients Margaret and Nick required a discrete island antidote to their family’s busy lives. A unique place to retreat to and relax on idyllic North Stradbroke Island [Minjerribah in the traditional Jandai language of the Quandamooka people or “Straddie”]. Paul Butterworth Architect delivered “Corymbia”, a robust bare-foot beach house with voluminous light-filled living spaces, comfortable reading nooks, cosy plywood-lined bedrooms and unique indoor/outdoor bathing spaces. It’s a physical and ideological retreat, an intergenerational home for gathering family and friends, celebrating cooking, bathing and creating lasting memories.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The name “Corymbia” was adopted from the species of beautiful flowering tree planted by Margaret and Nick’s extended family long ago that welcomes visitors to the site. Once guests pass through the stone walled entry arbour, the new dwelling is discrete, tucked into its site in deference to the surrounding landscape. Dense planting will mature in time to eventually obscure the home completely with only the rustic stone walls to betray its presence within its suburban setting.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Section
Section
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The home features a series of large hardwood doors that slide and stack behind an external wall, to reveal a generous double-height central living deck which Paul describes as “The lungs of the house”. Traditionally mundane domestic rituals [showering, shaving, etc.] were heightened and uniquely treated to Straddie’s natural beauty via mirrored reflections and large skylights. 

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Materials, colours & textures reference the bush setting and the fibrous cement cladding of vernacular shacks in an abstracted but familiar composition. Aged tapware, subtle lighting and hardwood plywood cabinetry add a refined richness enhancing domestic rituals like cooking, bathing and washing. Corymbia was delivered under budget and was well-made by local hands to be durable and loved for generations. Local skilled labour and positive open communication between clients, architect and builder were essential to a collectively enjoyable procurement experience and the successful completion of the project.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Corymbia House / Paul Butterworth Architect" 12 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933523/corymbia-house-paul-butterworth-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.