the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. France
  5. Atelier Phileas
  6. 2005
  7. Archery Center / Atelier Phileas

Archery Center / Atelier Phileas

  • 00:00 - 30 November, 2008
Archery Center / Atelier Phileas
Archery Center / Atelier Phileas

Archery Center / Atelier Phileas Archery Center / Atelier Phileas Archery Center / Atelier Phileas Archery Center / Atelier Phileas + 11

  • Architects

    Atelier Phileas (member of PLAN01)
  • Location

    Chennevières-sur-Marne, France
  • Client

    Conseil Général du Val-de-Marne
  • Program

    Archery hall, outside shooting field, offices, cloakrooms
  • Consultant

    BETIBA
  • Budget

    1.5M Euro + tax (US $1.91M + tax)
  • Area

    1600.0 m2
  • Project Year

    2005

Text description provided by the architects. The archery centre of Chennevières-sur-Marne is located in an area of low density in a green setting.

For this reason, we choose to articulate our project around three majors axis:

- The treatment of the outdoor shooting field is completely part of the building:

Its implantation is justified by the need to orientate the outdoor shooting lanes and the targets, north. All the outdoor facilities and, for the most part, the vegetal knoll, are designed like a continuation of the building.

- The setting of the building in the middle of the trees and vegetation:

The construction disperse behind the trees, the natural aspect of the site is preserved.

The offices, glassed-in all story height, benefit of an exceptional surroundings and a privileged view in the trees.

- The design of a large frontage on the Champlain Avenue:

The whole, formed by offices and services, is designed like a line, slowly becoming a signal of the activities of the centre.

The spatial relations between the main three elements of the program are underlined by a play of transparency and the visual connections between the elements. These transparencies are put forward by the sobriety of the frontage, motivated by the budget but also by the sobriety of the sport installation it's self.

The outside envelopes are equally glassed-in or dressed with a smooth cladding.

The appearance of the interior of the sports hall is monochrome. The entire space is naturally lightened north by sheds on the roof.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Archery Center / Atelier Phileas" 30 Nov 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/9333/archery-center-atelier-phileas/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments