All
Projects
Products
Events
Competitions

Sloped Villa / Studio Okami Architects

Sloped Villa / Studio Okami Architects

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 24

Mont-de-l'Enclus, Belgium
  • Lead Architects: Hans Vanassche & Bram Van Cauter
More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Two simple words on a plain elevation drawing - “invisible house” - , a scale figure and some greenery. It took two years to convince city council to build this “absent” house on a slope. The client, who bought this desolate land on a hill, asked us if it was even possible to build something that deviated from the traditional rules which applied to the plot… “To be clear” he continued, “we build for ourselves, not for the architecture magazines, ok?”

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Terrain section
Terrain section
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The building regulations where clear: sloping roof, predefined window sizes, local brick,  “we want none of that “, the client continued, “we love the view to much to be constricted by predefined window sizes, we love the way nature shifts trough the seasons on this plot, we love the tranquility and are huge fans of rough concrete.  It would be mostly for the two of us enjoying the sunrise over the valley, but make sure our four adult kids can stay over anytime.” The brief was clear, as where the numerous evenings where we sat philosophizing about the new house. We have the habit to shock our clients in with an extreme pre-design with the intention to provoke a deeper conversation about their true needs. Each time reinventing the design approach based on the specific needs of the client, unexpected but very precisely modeled to their brief.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor plan
Floor plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

By using the sloped terrain to hide the project, the city council was convinced to step away from the traditional regulations, allowing the client his dream for infinite views over the valley. Within the building precinct the terrain was elevated, folded open, to allow for a 273sqm single floor villa to be hidden in plain sight. Deep inside the slope a patio provides the cave-like bedrooms with air, light and tempered vistas throughout. Everyday living takes place in a loft-like space, with ceiling to floor windows painting the magnificent landscape to the beholders eye. The flexibility of the space is anchored by the fire place and a kitchen island which is presented as a piece of oversized furniture. Unobstructed circulation paths outside and in, allow for the habitants to experience the space and its surroundings while defined by the colonnade making the slope readable from every angle. The materials have been carefully matched to harmonize in to a powerful yet tranquil composition, a tactile ton-sur-ton color scheme is accentuated by the ever changing greenery of the plot...

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sloped Villa / Studio Okami Architects" 07 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933265/sloped-villa-studio-okami-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.