All
Projects
Products
Events
Competitions

Mixtape Apartment / AZAB

Mixtape Apartment / AZAB

© Luis Diaz Diaz © Luis Diaz Diaz © Luis Diaz Diaz © Luis Diaz Diaz + 14

  • Architects: AZAB
  • Area Area of this architecture project Area:  150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Luis Diaz Diaz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cinca, Finsa, Viabizzuno, iGuzzini, EGE, EGE carpets
  • Lead Architects: Cristina Acha, Ane Arce, Miguel Zaballa, Iñigo Berasategui
More Specs Less Specs
© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz

Text description provided by the architects. The original apartment was built in 1968 in accordance with the project by the architect Celestino Martínez. It features a common domestic display for deep urban block buildings, with a north-south distribution where the common home spaces extend from the north alignment towards the street to the opposite façade open to a south interior courtyard.

What we propose here is a bootleg that collects the existing bases and punctually adds new elements while eliminating certain successive interventions on the original type that have been valued as distorting. To result in a remix in which the basic rhythm is defined by the pre-existence. A reissue of the house of ‘68 with an adaptation of ‘service’ facilities to contemporary uses. The proposed actions are ordered in three interventions (kitchen-laundry / gallery-common area / living room).

© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz

Some fidelity to the original definition is intended, as it was based on an elegant design with common finishes such as dark varnished sapelly wood, which is the protagonist in floors and carpentry elements such us continuous fronts or large drawers of blinds in window lintels.

Therefore, understanding that the essence of the character of the apartment resides in that remix between textures of connotations that pursue the classic and modern details, it is proposed:

- To rescue for reuse of almost everything.

© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz

- To unify the finishes of common rooms all together: pavement, carpentry and fixed furniture to incorporate the areas and functions, previously somehow hidden, to the whole of the common space; to simplify and increase the feeling of continuity and natural lighting.

© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz

- To introduce the colour with a palette that adapts to the existing, reminiscent of classical modernity present in the original building and that has become blurred over time. The use of colour serves to generate a serene and optimistic atmosphere at the same time.

- A formalization of the design and the commissioning detail as simple as possible to achieve the objective with a minimum budget.

© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bilbao, Vizcaya, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mixtape Apartment / AZAB" [Apartamento Mixtape / AZAB] 10 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933202/mixtape-apartment-azab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.