All
Projects
Products
Events
Competitions

Weekend House in Beskydy / Pavel Míček Architects

Weekend House in Beskydy / Pavel Míček Architects
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice © Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice © Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice © Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice + 24

  • Lead Architects: Pavel Míček
  • Structural Engineering: Vladimír Uchytil
  • Mechanical Engineering: Oto Nový
  • Building Physics: Milan Farář
  • Electrical Engineering: Jaroslav Tesař
More Specs Less Specs
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Text description provided by the architects. An extraordinary place in the southern part of the Moravian-Silesian Beskydy. Mountain landscape with almost no other buildings nearby – with the exception of just a few scattered homesteads. The plot borders on the road from the upper part and are formed by a wild mountain meadow sloping down to a wooded shadowy gully with a flowing brook.

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The centre of the design was searched in the primordial mountain atmosphere. The process was none too easy, being significantly influenced by the Beskydy Protected Landscape Area Administration and its rigid building regulations, which much complicate the creative or innovative approach.

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Ground floor plan
Ground floor plan
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The first ideas were not related to space and volume. They aimed at the material which could express the context and serve as a pivotal conceptual guideline. Concrete and larch wood. How can characteristic features of these materials, contrasting to a large degree, be used in the best way and with minimal means?

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Heaviness and lightness. Concrete embodies the heavy hollow platform, partially burrowed into the earth's surface, with almost cave atmosphere. It hides larch bedroom cabins and service house spaces. Two light larch boards, holding the free-flowing space with open views into mountain scenery, were then supported against each other on this piece of rock.

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Section
Section
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The undisrupted surrounding landscape around the house continues to flow almost unnoticed. The concrete shall turn grey and overgrow with moss, the larch wood shall gain a greyish-silver patina, and the access path from sandstone stones shall be barely seen in the meadow grass.

© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
© Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Weekend House in Beskydy / Pavel Míček Architects" 05 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933165/weekend-house-in-beskydy-pavel-micek-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.