Apartment on a mint floor / Fala

Apartment on a mint floor / Fala
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro© Ricardo Loureiro© Ricardo Loureiro© Ricardo Loureiro+ 8

  • Architects: Fala
  • Area Area of this architecture project Area:  2045 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ricardo Loureiro
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BRUMA, Cortizo, Efapel, JNF
  • Project Team:filipe magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, costanza favero, lera samovich, joana sendas, paulo sousa
  • Contractor:engilaco lda
  • City:Porto
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. Located on the piano nobile of a modernist housing block, the apartment faced a reclaimed terrace; the interiors were reconfigured with little empathy towards the original plan.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

A convoluted main space, on the edge of fragmentation, spans from façade to façade. It incorporates a living and dining area, an almost-separated kitchen and the possibility of an additional bedroom. The main bedroom and both bathrooms are concealed behind a simple circular wall. The amount of walls is kept to a minimum, their layout is strategic.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro
Diagram
Diagram

The project operates through a set of gentle oppositions between existing and added elements. The circular wall counteracts the complexity of the vertical circulations of the building. The humble interior finishes underline the presence of the various fixtures and structural elements. Monumental wood doors suggest different degrees of privacy and a patterned kitchen lazes in the abundant sunlight.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The new façade facing the terrace, generously open, hints at the modernism of the street façade and, in doing so, finds a contrast with its direct context. The mint green floor firmly bounds all spaces together despite the irresolute hierarchy of the plan.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment on a mint floor / Fala" [Apartamento com um piso menta no Porto / fala] 05 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933110/apartment-on-a-mint-floor-fala> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.