We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kajstaden Tall Timber Building / C.F. Møller Architects

Kajstaden Tall Timber Building / C.F. Møller Architects

© Nikolaj Jakobsen© Nikolaj Jakobsen© Nikolaj Jakobsen© Nikolaj Jakobsen+ 43

Västerås, Sweden
  • Client:Slättö Förvaltning
  • Contractor:Martinsons and Consto
  • Engineering:Bjerking
  • City:Västerås
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

Text description provided by the architects. Kajstaden - Tall Timber Building is an important landmark for sustainable construction and a reference project that shows that conversion to climate-conscious architecture is possible. Through research projects and several active wood projects, C.F. Møller Architects has focused on innovation as well as developing and implementing multi-storey buildings with solid wood frames. In Kajstaden, an active decision was made to prioritise industrial timber techniques for the building material to influence and take responsibility for the impact of the construction industry on the environment and climate change. A crucial advantage of wood, unlike other building materials, is that the production chain for the material produces a limited amount of carbon dioxide emissions. Instead, it is part of a closed cycle, where carbon is retained in the frame of the building. 

© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

Research also shows that buildings with a wooden frame make a positive contribution to human health and well-being- thanks to better air quality and acoustic qualities.

© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

The Kajstaden - Tall Timber Building is nine floors high with an elevated ground floor and a top floor with a double-height ceiling. The high precision technology involved in CNC-milled solid timber with glulam elements results in air-tight and energy-efficient houses without other unnecessary materials in the walls. The low weight of the material means fewer deliveries to the construction site and a more efficient, safer and quieter working environment during construction. It took an average of three days per floor for three craftsmen to raise the frame. Mechanical joints with screws have been used, which means that the building can be taken apart so that the materials can be recycled. The total carbon dioxide saving is estimated to be 550 tonnes of CO2 when using solid wood instead of concrete.

© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen
Ground floor - 9th floor
Ground floor - 9th floor
© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

Kajstaden is a central residential neighborhood near the water in the Öster Mälarstrand area of Västerås. The new neighbourhood is designed as a city block and is a natural extension of Västerås city centre.

© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

The area includes Mälarparken and Notuddsparken, which link together to form a cohesive green area. The neighborhood has a generous view of Lake Mälaren and is located directly adjacent to the square and the quayside promenade. The concept includes an electric boat sharing scheme and a special chilled room in the lobby for food deliveries from MatHem. 

© Nikolaj Jakobsen
© Nikolaj Jakobsen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Västerås, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kajstaden Tall Timber Building / C.F. Møller Architects" 04 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933091/kajstaden-tall-timber-building-cf-moller-architects> ISSN 0719-8884
© Nikolaj Jakobsen

Kajstaden瑞典公寓,多层木构建筑的里程碑 / C.F. Møller Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.