Tara Villa / ZAV Architects

Tara Villa / ZAV Architects
© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

© Ali Daghigh, Soroush Majidi© Ali Daghigh, Soroush Majidi© Ali Daghigh, Soroush Majidi© Ali Daghigh, Soroush Majidi+ 37

Larijan, Iran
  • Architects: ZAV Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Ali Daghigh, Soroush Majidi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ayegh Kavir Group, Morvarid Sanitary, Superpipe
  • Lead Architects:Mohamadreza Ghodousi, Fatemeh Rezaie
  • Design Team:Golnaz Bahrami, Sara Jafari
  • Client:Armin Serjouie
  • Engineering:Behrang Baniadam
  • Landscape:Mahta Aminali
  • Consultant:Armin Serjouie
  • City:Larijan
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

Text description provided by the architects. As the province is one of the main producers of rice with acres of rice fields in sea levels, meadows and forests, there is a visual impact from rice silos on landscape morphology. KANDOOJ is one type of the farm silos with an open-air shelter that is built upon four supporting pillars with a hip roof, under which crops are stored. The type and its construction techniques have been massaged to perfection through centuries of local practices of shelter building. 

© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

The architectural notion of the project is informed by “KANDOOJ” because of two arguments. First was the strategy of Maintaining morphology of rural landscape, while the intention of the clients to gain as much as possible from the surrounding was the second reason. The couple felt lucky to had the concept around, so they rapidly agreed on the typology adoption to their needs. KANDOOJ has an open space in the center that is totally connected to open space. This could be considered as an opportunity for the villa on the way. By controlling such an option, this chance would be in hand for the couple to volumize their relation to natural open space.

© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

To obtain the adopted version of the “primitive hut” with the residential scenario, the traditional type is re-appropriated to accommodate the contemporary spatial program; that after years of being urban naturalists, have decided to move to a natural, non-urban landscape permanently. 

© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi
Floor plan
Floor plan
© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

These arguments the spatial potentials of the type, with a contemporary aesthetic which is still harmonized with rural environment although responses to all technical conditional necessities of modern life. The typology is not temporary anymore, while distinguished spatial elements have achieved from this typology evolution. Adjustable public pavilion at the ground level with the capability of negotiating openness towards landscape and the livable private pyramid at first level with built-in walk-in closets are the fruit of this practice.

© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

In re-evaluating the potentials and limitations of a traditional, non-domestic type, a contemporary solution is born and is embodied in Tara House.

© Ali Daghigh, Soroush Majidi
© Ali Daghigh, Soroush Majidi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tara Villa / ZAV Architects" 04 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933089/tara-villa-zav-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.