Residential M / Studio Madouh

Residential M / Studio Madouh

© Nelson Garrido© Nelson Garrido© Nelson Garrido© Nelson Garrido+ 14

Rawda, Kuwait
  • Architects: Studio Madouh
  • Area Area of this architecture project Area:  2529
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nelson Garrido
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Technal, Jotun, ABB
  • Architect In Charge:Naser Madouh
  • City:Rawda
  • Country:Kuwait
More SpecsLess Specs
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. A collection of intersecting rocks form the sweeping dune compound of RESIDENTIAL M external skin that defines the internal program of 5 residential units and their exclusive interior oasis leading to a conjuring representation of the desert culture. While respecting the value of the surroundings and maintaining traditional Arabic functions as a whole, each unit sustains its individual contemporary identity. The whole project strip reflects a unified scheme through the design in the use of the natural stone against a white canvas allowing the project to tie together as a single development.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Inspired by the Desert Dunes and Oasis, the compound cleverly unites the two contradictory characteristics of a required function with a conflicting form. Through specific volume arrangements, a unified palette and natural materials, the design have achieved a seamless open flow between spaces, drawing on views and nature privately when the residents still all have the benefits of a big glass facade and the sun can pleasantly flood in.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

While Residential M belongs to 1 family yet consists of 5 different units and have to meet each of the resident's expectation as well as budget, all of them maintain links to each other gracefully with bridges and walk ways that are situated between micro climate luscious gardens and over cooling water surfaces to promote interaction and ease of flow. The unified shell on one hand, respects privacy and controls temperature, on the other hand it successfully attained openness, green pockets, and reduces direct heat gain as the project is situated in one of the hottest countries on the map.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The ease of connections between the dwellings and the clever facade attributes also allows for flexibility in space exchange and loss. Over time, and with different ages as people grow, they tend to want less or more spaces depending on their needs. Connected dwellings give the ease of space exchange with simply closing one door or opening one pathway without interrupting the exterior casing of the compound.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rawda, Kuwait

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential M / Studio Madouh" 03 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932984/residential-m-studio-madouh> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.