All
Projects
Products
Events
Competitions

River House / Alexis Dornier

River House / Alexis Dornier

© KIE © KIE © KIE © KIE + 25

  • Architects: Alexis Dornier
  • Area Area of this architecture project Area:  1440
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  KIE
© KIE
© KIE

Text description provided by the architects. The river house is a five-bedroom residential home located in Pererenan, Bali. Private spaces are grouped into a cubistic volume that seemingly hovers above the living rooms and the garden of the premises. An expansive pool forms a strong vector into the adjacent rice field -  a graphic juxtaposition to the first floor’s horizontal configuration.

© KIE
© KIE

The continuation of Bali’s beautiful landscape into the Inside of the building is one of our key credos in architectural design-for the river house we embedded the existing topography and used it as the over-arching feature for a three-dimensional experience. Different passages, walkways, and spaces lead through the house. We used reclaimed timber and locally sourced sandstone to create surfaces and textures that evoke a sense of timelessness, firmness, and reference back to Bali’s vernacular building culture.

© KIE
© KIE
© KIE
© KIE
Ground floor plan
Ground floor plan
© KIE
© KIE

A palm tree forest, banana- and bodhi trees surround the building and make it part of the silhouette consisting of rolling hills and lush rice fields. The side and front elevations of the volume are rendered by a wooden lattice. This changes the scale of the arrangement into a more abstract object, rather than a traditional home with windows. Bedrooms are carefully furnished and the natural stone finishes make each of those spaces for retreat and recreation.

© KIE
© KIE

The views of bedrooms way above ground capture sunsets above coconut trees. As one ascends the building, circulation leads through semi-outdoor spaces with unexpected perspectives and atmospheres. A vast roof garden crowns the volume, accessible through the central atrium that is covered by a large skylight.

© KIE
© KIE

Section X-X
Section X-X

© KIE
© KIE

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "River House / Alexis Dornier" 30 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932693/river-house-alexis-dornier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.