Purpurina Building / MDAD - Matheus Diniz Arquitetura e Design

Purpurina Building / MDAD - Matheus Diniz Arquitetura e Design

© Guilherme Pucci © Guilherme Pucci © Guilherme Pucci © Guilherme Pucci + 25

Vila Madalena, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Guilherme Pucci, Gustavo Magalhães
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: thyssenkrupp, ABC Cook, Aço Verical, Divina madeira, Garni Gás, INFE, JDO Construções Rústicas, Lajes sai, Mekanix elevadores, Speedtemper, Tespe Soluções
  • Lead Architect: Matheus Diniz
  • Metal Structure: Christian Coletti Tini
  • Concrete And Foundations: Mauro Cassio
  • Electrical Project: Cedryk P. R. Vallini
  • Interior Design: Denis D’Orazio
  • Construction: JJR Engenharia
More Specs Less Specs
© Guilherme Pucci
© Guilherme Pucci

Text description provided by the architects. The Purpurina building was built in Vila Madalena, São Paulo, a bohemian neighborhood currently undergoing a process of intense transformation. Even though it is located in a street corner and has a great location in the neighborhood, the building’s plot is difficult to occupy due to its reduced dimensions. Betting on the plot’s potential, the owner asked for a flexible building, and after its completion, it was occupied by a fast casual hamburger restaurant and bar with a surf theme.

© Guilherme Pucci
© Guilherme Pucci

After a thorough study of the surroundings, it was established that the street corner, where the plot was completely walled off, would be free of any obstacles and open for pedestrians to traverse. To offset any prejudices to the constructive potential of the plot, the choice was made to make the levels above the ground floor cantilever over this open area. The steel structure became then an obvious choice, with the added benefits of being quickly built and having a memorable aesthetic result. Highlighting the structure and constructive methods, glass was chosen as the main material for the facades as well as precast concrete panels for the slabs.

© Guilherme Pucci
© Guilherme Pucci

As a response to the solar orientation of the side elevation, a brise soleil system was designed using reflective polycarbonate panels and steel framing. These elements not only protect the interior spaces from the afternoon sun, they also have a dynamic visual effect on the facade, reflecting the sun light during the day and transforming the building into an immense lantern during the night. Rounding off the industrial aesthetic, the ground floor has a big roll-up metal door on one side and up-and-over metal panels on the other.

© Gustavo Magalhães
© Gustavo Magalhães
First Floor Plan
First Floor Plan
© Gustavo Magalhães
© Gustavo Magalhães

After negotiating with the neighbors, the wall dividing both plots on the frontal setback was removed, making the new building visible to cars and pedestrians coming down Purpurina Street and completely changing the visual experience for this section of the sidewalk. Together with the choice to leave the section of the plot on the street corner free of obstacles, this transformed the intersection from a visually congested and cramped urban ambiance to an open and welcoming area in the neighborhood.

© Guilherme Pucci
© Guilherme Pucci

The staircase connecting the levels was designed to allow a visual connection between them, and as such is a very open and transparent steel frame structure topped by a big skylight that brings even more light to the interior spaces. As a result of being comfortable and welcoming, the use of the stairs is prioritized, leaving the use of the elevator to persons with disabilities, the elderly and parents with prams.  The building was awarded the grand prize for the 57th Annual Architects Awards of the Brazilian Institute of Architects – Rio de Janeiro. The jury was unanimous in its choice and praised the project for its spatial sensibility, structural clarity, flexibility and the way the finished building improves the urban quality of its surroundings by opening up the street corner.

© Gustavo Magalhães
© Gustavo Magalhães

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: R. Purpurina & R. Delfina - Vila Madalena, São Paulo - SP, 05435-030, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Purpurina Building / MDAD - Matheus Diniz Arquitetura e Design" [Edificio Purpurina / MDAD - Matheus Diniz Arquitetura e Design] 29 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932656/purpurina-building-mdad-matheus-diniz-arquitetura-e-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.