We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Peak Tea / Onexn Architects

Peak Tea / Onexn Architects

Outdoor scene. Image © Chao ZhangIntegration of outdoor green plants and urban landscape. Image © Chao ZhangThe facade shows the effect of stereoscopic, Perspective. Image © Chao ZhangFacade language creates new indoor and outdoor relationships. Image © Chao Zhang+ 26

Shenzhen, China
  • Architects: Onexn Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  190
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Chao Zhang
  • Lead Architects: Bo Zhang, Jingjing Wang
  • Design Team:Bingxiang An, Ming Zeng, Ziying Cai
  • Client:Peak Tea Shen Zhen Catering Management Co.,Ltd
  • Landscape Designer:Onexn Architects
  • Contractor:Essence Atelier
  • Collaboration:Pudi Design
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Outdoor scene. Image © Chao Zhang
Outdoor scene. Image © Chao Zhang

Opportunity And Imagination
The project is located at Haiya Mage Mall in Bao’an, Shenzhen.
As such a drawer concept retail is built within such large business volumes, the comparison between the beverage store and the mall, somehow forms a relatively unitary parasitic and contrasting relationship.

Night falls. Image © Chao Zhang
Night falls. Image © Chao Zhang

“We hope to break through the traditional mode of retail chains and create an experimental beverage store.” said our client, which deeply moved us as we first met. Regarding the project, the space includes an approximately 90㎡ indoor area and an approximately 100㎡ outdoor area, it was extremely challenged especially for the outdoor implementation, however, it is the challenge this space brought that inspires and sparks our imagination, which allows us to set sights on a bigger perspective, to see the indoor and the outdoor space as a whole, instead of as separate areas.

Run Into Naturalism Romance
We want to create a landscape space that blends the indoor with the outdoor area. The inside space will work as a support for the function of the shop, while the outside space will serve as a public stage, providing both landscape and exhibition function. We try to find a rhythm of slow and peace in such a fast-paced city.

Integration of outdoor green plants and urban landscape. Image © Chao Zhang
Integration of outdoor green plants and urban landscape. Image © Chao Zhang
Installations and plants. Image © Chao Zhang
Installations and plants. Image © Chao Zhang

Turn Restricted Condition Into Positive Thinking
Before our renovation, the original site was placed with potted plants and flags which was designed to separate the pedestrian and vehicles. Unfortunately, such public space does not appeal the pedestrian to stop for a while, this is a typical street section in China, safe but lack of vitality. Our design process was full of complications, from the stage version proposal approved by our client to the revised urban furniture version proposal requested by the fire department, under the restrictions of standard, usage, budget, timeline and various factors, we continued thinking and exploring our way out.

See the city through the device. Image © Chao Zhang
See the city through the device. Image © Chao Zhang

Exhibit Spatial Experience For User
We hope that the design of this group of furniture can be served as the supporting background to different activities and functions such as culinary experience, art exhibition, city jungle and etc. In order to have people experience the subtle changes between the space and themselves, the configuration is simply arranged by several rectangle structures but in different scales. The overlapping lines of the structures enframe a series of scenery, having the users themselves become the main character in the scenery, we hope to create and visualize the spatial experience for them.

Light slowly penetrates the facade. Image © Chao Zhang
Light slowly penetrates the facade. Image © Chao Zhang
Elevation. Image © Chao Zhang
Elevation. Image © Chao Zhang

Seeing and Being Seen as a means of façade
The inspiration of the façade design comes from Edward Hopper’s masterpiece Nighthawks. The realistic painting depicts an all-night diner where three customers, all lost in their own thoughts, are close yet distance from each other. The depiction of the characters is so accurate and vivid that arouses us a philosophic thought on human isolation, we therefore hope to bring the sense of alienation back to an appropriate scale through such a store. A large plate of glass is a symbol of technological revolution, on the contrary, we want to achieve an experience of seeing and being seen through the fragmented façade.

Edward Hopper_from the Internet. Image © Chao Zhang
Edward Hopper_from the Internet. Image © Chao Zhang
The facade shows the effect of stereoscopic, Perspective. Image © Chao Zhang
The facade shows the effect of stereoscopic, Perspective. Image © Chao Zhang
Facade language creates new indoor and outdoor relationships. Image © Chao Zhang
Facade language creates new indoor and outdoor relationships. Image © Chao Zhang

Concise Feeling From Inward Stretched Facade
The interior design is the process of simplified and purified the façade. Apart from utility function, all the details are created to serve the purpose of making people feel comfortable. As the base color in the space, white is used for constructing the spatial structure, wood veneer is used for decorating the seat area and the color gray, somehow appropriately adorns the front desk and seat area that has the service function.

Indoor. Image © Chao Zhang
Indoor. Image © Chao Zhang
Display window. Image © Chao Zhang
Display window. Image © Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:HaiYa Mega Mall, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Peak Tea / Onexn Architects" 28 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932325/peak-tea-onexn-architects> ISSN 0719-8884
Reconstructed streets and facades. Image © Chao Zhang

峯茶 / 一乘建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.