Boundary House / AD+studio

Boundary House / AD+studio
© Hoang Le
© Hoang Le

© Hoang Le © Hoang Le © Hoang Le © Hoang Le + 27

  • Architects: AD+studio
  • Area Area of this architecture project Area:  150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hoang Le
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dulux, Hafele, Toto, DecoX, Vietceramics
  • Architect In Charge: Nguyen Dang Anh Dung
  • Design Team: Vo Dinh Huynh, Nguyen Ngoc Diep, Nguyen Thuy Minh Thy, Nguyen Huu The Trang
  • Supervisor: Vo Dinh Huynh
  • Construction: AD+studio, Local masons
More Specs Less Specs
© Hoang Le
© Hoang Le

Text description provided by the architects. There is a trade-off between Binh Duong's industrial development and its bad air quality, noise pollution, heavy traffic congestion and many other problems, which strongly impacting the quality of living environment. The construction site locates among three large industrial parks.

© Hoang Le
© Hoang Le
Section
Section
© Hoang Le
© Hoang Le

Under such general disadvantages coming from the context, at first the initial design plan aims to seclude this house from surroundings, focusing only on improving the inside living environment quality. This solution, however, was against this 3-generation family members’ tendency of extroversion, who have long had a strong connection with this alley’s community.

© Hoang Le
© Hoang Le

 Our keyword is “The Boundary”. The vertical boundary outlined the partition between interior space and the outside one. Instead of the original idea about the façade - completely closed as a straight, solid wall – it was later developed into a semi-space limited by a solid-and-void “curtain” wall and inner room’s walls. These room walls work as the second layer of façade, together with greenery and stairs put in between the two, all those have created a transitional buffer zone.

© Hoang Le
© Hoang Le
© Hoang Le
© Hoang Le

This combination forms a double skin structure, minimizing adverse environmental impacts while ensuring effective ventilation, day-lighting, and especially preserving the interaction between the building and the frontward alley. Fired bricks, a local material with flexibly forming ability, are used for the “curtain” of the facade. Its transition of colour and porosity describes the privacy level and intention of the spaces arranged behind, graded according to height and function of use. Within and out with interaction gradually diminishes by the top floors, where locates the newlyweds' private bedroom and the graphic artist's creative workspace requiring highly concentration.

© Hoang Le
© Hoang Le
Third, Fourth and Roof Plan
Third, Fourth and Roof Plan
© Hoang Le
© Hoang Le

While the vertical boundary is a way of communicating between the building and context, the horizontal one is considered as that among the inner spaces. Through the diversity of height created by different slabs - replacing the continuous ones often found in typical tube houses – family members link would be risen. This, together with flexible stairs system which runs around the house, will reduce the awareness of each function room’s small area, also create a sweeping vision throughout spaces, helping to visualize a larger whole of them - in the limited construction area of 4x8 meters.

© Hoang Le
© Hoang Le

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Boundary House / AD+studio" 21 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932266/boundary-house-ad-plus-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.