All
Projects
Products
Events
Competitions

New Office of Atelier Heimat / Atelier Heimat

New Office of Atelier Heimat / Atelier Heimat

Courtesy of Atelier Heimat Courtesy of Atelier Heimat Courtesy of Atelier Heimat Courtesy of Atelier Heimat + 35

Beijing, China
  • Interior Designers: Atelier Heimat
  • Area Area of this architecture project Area: 210.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Lead Architects: Dongguang Zhang, Wenjuan Liu
  • Design Team: Wenjuan Liu, Dongguang Zhang, Di Ma
  • Prime Contractor: Beijing Dale Building Decoration Engineering Co., Ltd
  • Roof Construction: Beijing Baixincheng Construction Engineering Co., Ltd
  • Corrugated Insulation Panel: Beijing Huafeng Purification Color Plates Co., Ltd
  • Polystyrene Particle Sandwich Wall Panel: Beijing Yi Shi Zhu Industry Technology Development Co., Ltd
  • Prefab Bathroom Unit: Suzhou Cozy House Equipment Co., Ltd
More Specs Less Specs
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

Text description provided by the architects. The project is located in the cultural and creative park in the urban fringe outside the east Fifth Ring Road in Beijing, which used to be a chemical plant. Most of the buildings in the park are simple geometry in shape with large spacing. The thick walls surrounding the building are kept; only two short-direction reinforced concrete girders are left, whereas the roof is seriously damaged.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

The existing building encloses a small square with two white industrial siloes in the south side. It’s a single storey building, covering an area of 160 square meters, with a cornice height of 5.8 meters. The high spatial scale and the light stray of the damaged roof are the major factors that attract us to rent it as our studio. We hope that through the design, the internal of the building will have a variety of spatial connections with the communities and the nature.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

The architects adjust the space and human's behavior and perception with the smallest operation of design and the least increases of element. The sawtooth roof extends to the sky and the skylight invites the sunlight into the room with the light and shadow switching; the openings of the four external walls are different, which responds to the different surrounding environment, the design intends to create rich spatial levels to implement the possibility for people to stay and communicate by the openings, the garden and the gray space under the awning, which can transform the original productive house into a community building.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
section
section
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

Budget and simple construction are important considerations at the beginning of our design; materials and related construction methods, personnel organization, equipment and tools, process skills, etc., become the origin for us to tap the design potential.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

The materials are generally low-cost industrial building materials, such as square steel, corrugated insulation panel, polystyrene particle sandwich wall panel, cement fiberboard, etc., which are the common choice of materials in the urban fringe. The newly added elements of the building are all the tectonic systems of light steel frame plus enclosure plate. The simple construction design enables the small team to complete the construction work with simple equipment and tools and even manual operation.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

In such an industrial plant area, it did not leave us too much pressure in terms of history and cultural considerations in the design, which makes us focus more on the shaping of place and space. The control of the cost and the preferential choice of the "easy to get" materials make us very cautious about the design and explore the multi-level significance of each action.

Courtesy of Atelier Heimat
Courtesy of Atelier Heimat

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: No.B05 Bldg, Happiness&77 Creative Park, No.1 Dougezhuang, Chaoyang Dist., Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Office of Atelier Heimat / Atelier Heimat" 02 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932257/new-office-of-atelier-heimat-atelier-heimat/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Atelier Heimat

合木建筑新工作室 / 合木建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.