All
Projects
Products
Events
Competitions

Restaurant on the Cliff / Skyland Architecture

Restaurant on the Cliff / Skyland Architecture

view from esat mountain. Image © Kaixiong Xiao northwestern view_night. Image © Kaixiong Xiao western lobby. Image © Kaixiong Xiao 2F interior. Image © Kaixiong Xiao + 37

Handan, China
  • Architects: Skyland Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  1227.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Kaixiong Xiao, Mu Yuan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 法国VMZINC
  • Lead Architect: Mu Yuan
  • Engineering: China Academy of Building Research
  • Interior Design: Henan Linjian Decoration Engineering Co., Ltd.
  • Collaborator: Beijing Zhongji Jingu Integrated Housing Technology Co., Ltd.
  • Consultant: Hebei Yunzheng Construction Co., Ltd
  • Client: Wu'an East-Taihang Tourism Development Co., Ltd.
More Specs Less Specs
northwestern view_night. Image © Kaixiong Xiao
northwestern view_night. Image © Kaixiong Xiao

Text description provided by the architects. The project is located in the East Taihang Scenic Area, which is on the border of the North China Plain and the Loess Plateau in east of the Taihang Mountains. The geomorphology of the site is featured by the spectacular red sandstone landform. Almost all the routes in this scenic area are plank roads built along cliffs. It is a brand-new visual experience to walk among rare peaks and odd rocks at this height.

southwestern view. Image © Kaixiong Xiao
southwestern view. Image © Kaixiong Xiao
southwest birdview. Image © Kaixiong Xiao
southwest birdview. Image © Kaixiong Xiao

This project serves as the main catering service point on the boardwalk line, which located on a steep cliff, overlooking the vast mountains. The height difference is nearly 200 meters, which is extremely precipitous.

view from esat mountain. Image © Kaixiong Xiao
view from esat mountain. Image © Kaixiong Xiao
main facade night view. Image © Kaixiong Xiao
main facade night view. Image © Kaixiong Xiao

The prime consideration of the design is its impact upon the scenic area, because of the remarkable location. The original concept is the image of a goshawk who stands on the cliff–acting as the observer as well as the spotlight. Considering that the main facilities in the scenic area, such as cableways and glass plank roads are all modernistic or industrial styles, and that the scenic area itself is not the natural preservation zone, the Chinese traditional architectural form was not selected. Instead, we chose the image of the modernistic aircraft in combination with the characteristics of the scenic area, to form the contrast between man-made and natural, which echoes the majestic northern mountains and the rough red sandstone landscape. The cafeteria itself also echoes the cable station at the foot of mountain.

southeast birdview. Image © Kaixiong Xiao
southeast birdview. Image © Kaixiong Xiao
roof. Image © Kaixiong Xiao
roof. Image © Kaixiong Xiao

The plan of the project is a long cross form, to fit and emphasize the shape and orientation of the cliff. The gable roof was formed to create an uplift in the middle, presenting a taking-off position from the cliff. The main ridge is in fact a semi-permeable metal grille, which covers the flat skylight below, and softens the building's outline, like fins.

northeastern perspective. Image © Kaixiong Xiao
northeastern perspective. Image © Kaixiong Xiao

The building is steel structured, which enclosed by titanium zinc roof and glass curtain wall. Solid wood is used in interior and furniture design, to balance the coldness of the metal and glass outside.

construction layer system
construction layer system

Construction work on the top of the mountain was challenging. Neither could large machinery be transported up to the mountain, nor could large-size materials. In this case, only small-sized glass and steel was available for ropeway transportation. Even so, the damage rate of glass was staggering. Site excavation and foundation construction was complicated; therefore, the basement design has been completely renewed based on the actual situation after the excavation.

western lobby. Image © Kaixiong Xiao
western lobby. Image © Kaixiong Xiao
2F interior. Image © Kaixiong Xiao
2F interior. Image © Kaixiong Xiao

Despite modernistic architectural language been used, the siting of the project is based on the aesthetics of traditional Chinese landscape painting. As Zong Baihua said: “Chinese people always have great passion for setting up pavilion in the mountains... The mountains are lush and the woods are rich, in which stands the pavilion, graceful and light, breathing in the cloud.” This is the fundamental concept of this project.

northeast birdview. Image © Kaixiong Xiao
northeast birdview. Image © Kaixiong Xiao
northwest birdview. Image © Kaixiong Xiao
northwest birdview. Image © Kaixiong Xiao

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: East-Taihang tourist attraction, Wuan, Handan, Hebei Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restaurant on the Cliff / Skyland Architecture" 21 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932183/restaurant-on-the-cliff-skyland-architecture/> ISSN 0719-8884
main facade night view. Image © Kaixiong Xiao

悬崖上的餐厅 / 天地都市建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.