All
Projects
Products
Events
Competitions

House Lowe - Betty's Bay / KLG Architects

House Lowe - Betty's Bay / KLG Architects

© Damien Schumann © Damien Schumann © Damien Schumann © Damien Schumann + 19

Betty's Bay, South Africa
  • Architects: KLG Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 450.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Damien Schumann
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Crestial, ITALCOTTO, MAC D Fiehouse
  • Architect In Charge: Geoff George
More Specs Less Specs
© Damien Schumann
© Damien Schumann

Text description provided by the architects. Located between Hottentots Holland Mountain Range and the Atlantic Ocean, House Lowe sits elegantly in its surrounding landscape. It is this location and the site’s climatic conditions which ultimately shape and inform the building’s design. This is illustrated through a series of frames, which continuously connect the user to magnificent ocean and mountain views around the site. 

© Damien Schumann
© Damien Schumann
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Damien Schumann
© Damien Schumann

In view of the characteristics of the site, the owner did not want a house with a conventional front and back but a design that permitted a 360 degree enjoyment of both the mountain and ocean views. Additionally, the owner is an avid collector of first world wines and also required facilities to be able to work from home. The ability to entertain guests indoors and outdoors was also an important requirement.

© Damien Schumann
© Damien Schumann

The experience starts in a protected courtyard, situated at the back of the house which seamlessly links to the central open-plan living space. The living space frames a linear view of the ocean’s horizon towards the South. On the North side, a floating roof rises up theatrically in section to allow for spectacular views of the Hottentots Holland Mountain Range whilst allowing northern light to reflect in.

© Damien Schumann
© Damien Schumann

Each room repeats this theme with large glass openings, characterizing the space’s connection to its surrounds. In plan, the bedroom’s geometry steps out toward the sea on the eastern side of the house, allowing for privacy and uninterrupted views whilst protecting the main deck from the south-east winds.

© Damien Schumann
© Damien Schumann

On the West side a carefully detailed wine cellar tucks beneath the house and boasts simple tectonics of timber steel and light which overlook the sea. The pallet of materials used, glass, timber, and off-shutter concrete, allow for the building to co-exist with its natural surrounds. From the beach the house appears as a low slung insertion into the landscape, nestled in the lush shrubbery, without competing with the mountain backdrop.

© Damien Schumann
© Damien Schumann

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House Lowe - Betty's Bay / KLG Architects" 18 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932119/house-lowe-bettys-bay-klg-architects/> ISSN 0719-8884
© Damien Schumann

南非横向住宅,框选大西洋风景 / KLG Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.