All
Projects
Products
Events
Competitions

Belvedere - Remstal Pavilion / Barkow Leibinger

Belvedere - Remstal Pavilion / Barkow Leibinger

© Stefan Müller © Iwan Baan © Iwan Baan © Stefan Müller + 30

  • Lead Architects: Regine Leibinger, Frank Barkow
  • Design Team: Lukas Weder (Associate), Jan Blifernez (Project Architect), Bryce Taylor
  • Clients: Stadt Fellbach
  • Structural Engineering/Construction Management: Werner Sobek Stuttgart
More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. Located at the intersection of several vineyards on the Kappelberg above the village of Fellbach, Belvedere is a project for “16 Stationen” (16 stations), which is a part of the Remstal Gartenschau 2019. Set in a place with a great panoramic view over the valley it underlines the particularity of the surrounding as well as the transformation process within the following ten years during the intervention.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The circular pavilion highlights the place as a “Belvedere“ for Fellbach and offers a site to rest and enjoy the view, drink wine, or fall in love. Over time the Belvedere can establish itself as an appealing location for events like wine tastings, winemaking presentations, photoshoots, or wedding ceremonies. 

Site Plan
Site Plan

The pavilion is a pergola (from the Latin ‘pergula’ = originally an annex, projecting roof or vine arbour). The small temple-like structure signifies an immaterial cloud. The roof construction, designed in cooperation with Werner Sobek, rests on slim pillars and consists of steel rods that are intertwined to form a space-frame. As a filigree structure, the pavilion combines an ancient typology (the pergola) with the contemporary conception and fabrication of a supporting structure.  

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Recalling the earlier work of the visionary architect and engineer Konrad Wachsmanns’ “Grapevine Structure” from the 1950's, our pavilion for the Remstal Gartenschau revisits this non-realized concept as an updated interpretation. The utopic idea of a subtle jointless space-frame is transformed into a woven geometry of curved metal profiles. The supporting structure consist of welded and curved steel. Its white outer surface refers symbolically to the colors of the nearby chapels.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Space Frame Details
Space Frame Details
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Over the years wild vines will climb up the columns and extend themselves over the structure. A few blocks found nearby are placed sporadically under the pavilion to offer places to sit and enjoy the surroundings.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Remstal, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Belvedere - Remstal Pavilion / Barkow Leibinger" 17 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932036/belvedere-remstal-pavilion-barkow-leibinger/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

Belvedere - Remstal 凉亭,轻盈的白色支架 / Barkow Leibinger

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.