Concrete Villa Comano / DF_DC

Concrete Villa Comano / DF_DC

© Giorgio Marafioti © Giorgio Marafioti © Giorgio Marafioti © Giorgio Marafioti + 21

Comano, Switzerland
  • Architects: DF_DC
  • Area Area of this architecture project Area:  505
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Giorgio Marafioti, Simone Bossi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Glutz, Knauf, Stobag, Sunroom, VARENNA
  • Architects In Charge: Dario Franchini, Diego Calderon
  • Design Team: Nicola Andreani, Nicole Vairetti, Veronica Marzorati
  • Engineering: AF Toscano
  • Landscape: Thierry Dalcant
More Specs Less Specs
© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

Text description provided by the architects. The Concrete Villa is a single house on the Comano hills, a small village north of Lugano in Switzerland. The plot was previously occupied by vineyards and characterised by an elongated trapezoid form, which determines the volume. With the interesting views towards the east and west, but with the constraint of having adjacent houses in close proximity toward the north and south, the house is conceived as in inhabited wall. In order to avoid the effect of an excessively long and closed volume but also ensuring a level of privacy, the flank elevations are articulated by a series of deep rectangular fins.

© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

The material of reference used is grey reinforced concrete, declensed in various ways depending on the case. The in-situ cast fins are alternated with infill elements with the old technique of “strollato” used in Lombard villas: a mix of pebbles and cement handsplatted with a trowel and later sanded, thus combining old traditions and new construction techniques.

© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti
Ground floor plan
Ground floor plan
© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

The ground floor occupies most of the area available, housing the main part of the brief: reception, kitchen, workshop and guest accommodation (with separate access), garage, as well as an ample terrace conceived as an extension of the lounge, thus becoming an intermediate space between inside and out.

© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

The first floor, of smaller dimensions, contains the private quarters: three ensuite bedrooms and the children’s playroom. The asymmetrical position of this volume in respect of the ground  floor makes the house to appear smaller from the street due to  the perspective effect, whilst presenting the opposite effect from the pool at the rear.

© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

Lastly, the basement floor contains the wine cellar, sauna, and gym. The three floors are linked by a scenic staircase at the centre of the living areas and as a focal point for the family.

© Giorgio Marafioti
© Giorgio Marafioti

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Concrete Villa Comano / DF_DC" 09 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931550/concrete-villa-comano-df-dc/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.