We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

De Schoor Turnhout Community Center / TRANS architectuur I stedenbouw

De Schoor Turnhout Community Center / TRANS architectuur I stedenbouw

© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert+ 12

More SpecsLess Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

‘De Schoor’ is a place where people can meet each other, where information about the care offered is provided and where training courses are organized. Together with the adjacent group practice, it is a first step towards the transformation of a mono-functional district into a more urban living environment.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The building adapts itself to the capricious boundary of the plot and positions itself along a street laid out at right angles to the existing road, a precursor to the new infrastructure of the pilot project ”Schorvoort’ that is being planned in the neighbourhood. Giving the first volume a front compensates the somewhat backward position of the building. This somewhat solemn gesture is immediately mitigated by the limited depth of this volume, which only contains the entrance and the vertical circulation. A second, somewhat lower volume houses meeting rooms and a training room.

Plan
Plan
Section
Section

The high side flank ensures discretion in relation to the new street. The oversized window displays the collective space on the first floor. The volume in the back, with its steeply sloping roof, is visible from the road due to its size. This polyvalent space takes up familiar domestical elements but places them in a new relationship to each other: skylights light up a double-height space, a large sash window on the terrace glides completely past the rear facade, the stove stands in front of a window that will soon open onto the new public space in the heart of the pilot project.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The design uses familiar figures from the suburban environment, but adjusts them, scales them up and transforms them into a new composition. In this way it establishes itself as a recognizable figure in the village environment, but at the same time introduces a complex character that questions the environment and announces the need to deal with contradictions that are present in a city.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Schorvoortstraat 51-53, 2300 Turnhout - Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Schoor Turnhout Community Center / TRANS architectuur I stedenbouw" 08 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931464/de-schoor-turnhout-community-center-trans-architectuur-i-stedenbouw> ISSN 0719-8884
© Stijn Bollaert

特恩豪特社区中心De Schoor,放大村舍应对城市化 / TRANS architectuur I stedenbouw

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.