We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in a Gaothan / unTAG

House in a Gaothan / unTAG

© unTAG Architecture & Interiors© unTAG Architecture & Interiors© unTAG Architecture & Interiors© unTAG Architecture & Interiors+ 38

Dakivali, India
  • Architect In Charge:Gauri Satam, Tejesh Patil
  • City:Dakivali
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Text description provided by the architects. This meek house, nestled in a small village, Dakivali, in Maharashtra, is an anecdote of the aspirations of a paddy farmer, also a retired school teacher, who dreamt of building a modest cost-effective home within his Gaothan (the inner core of a village). Positioned on a tight 5000 sq.ft. plot abutting the dusty katchcha village road, the site was once a wasteland, with a small bamboo grove on it. Flanked on two sides by traditional village homes of a closely knit farming community, the house had to strike a balance between being participatory as well as reclusive.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Toiling most of his life in the paddy fields, this farmer wanted his retirement home to also have a connection with nature alongside a sense of affordable comfort. With a meager budget of Rs.22 lacs given to us, the challenge was how to explore an efficient way for a farmer to live in his old age, yet retain the essence of a countryside life.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Our design intends to weave this 1400 sq.ft. home through a traditional unpretentious central courtyard, locally called Aangan, circumscribing the primary functions together around it. Being the immediate visual aspect from the living, this Aangan with a young champa tree, creates a comforting microclimate, lowering the ambient temperature by 3 to 5℃. It acts as a safe green haven, establishing a direct connect with the elements, which the client always desired for.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

This inward looking house, which ensures the privacy of its residents from being exposed to the village road, also has an extroverted road-facing entrance veranda on the west, serving as the vital visual connect with the traversing villagers. Strategically located westwards, next to the existing bamboo grove, one witnesses a breezy sunset seen behind the distant Sahyadri hills, while seated on a traditional zhoola. An integral element of most tropical homes in India, the veranda acts as a threshold, a transitory space between the village’s public realm and a reclusive indoor living.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

The larger yet controlled openings, establish a connection with the immediate landscape, make the compact indoor spaces feel spacious, bringing in precise amount of light, also facilitating cross-ventilation. Costs are drastically reduced by optimizing the floor plate, by proposing multi-functional spaces, like the double height dining-cum-pooja space, which also serves as a library, integrated with a metal staircase to access the upper floor.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Living and Inner Court Section
Living and Inner Court Section

Dust and privacy being a major concern, the house is entered through a landscaped entrance courtyard, enclosed by low-cost locally sourced concrete flyash block jaali acting as buffer to screen off the dust, and cut-off direct visibility from the village road. The jali screen also serves as a climate control measure by breaking off the harsh east and west sunlight, while also letting the breezes flow through it.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

The orientation of this courtyard house with respect to wall surfaces, openings and projections has been conceived through passive solar strategies to achieve optimum thermal comfort for the inhabitants. The terraces have been painted white, to reduce incident heat gain. With a low embodied energy material palette of bricks procured from nearby kilns, locally manufactured concrete fly-ash blocks, plastered walls and Indian kotah stone floor, this village home fosters economic and ecological sustainability.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Recharge pits have been introduced at key locations on site, to channelize the rainwater runoff into ground. Wastewater has been treated through phytoremediation and subsequently used for landscaping the surrounds. The cost-effective productive architecture alongside the green initiatives in landscaping is establishing new standards for an affordable sustainable living within the nearby farming communities.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Inhabiting this meek abode, our dear client is a proud owner of a village home, exemplary of an affordable luxury, which he enjoys residing, nurturing and aging gracefully with it. This humble home of a farmer exemplifies that sustainability need not always come at huge costs, but can be practiced at grass root level too, through simple DIY solutions.

© unTAG Architecture & Interiors
© unTAG Architecture & Interiors

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dakivali, Maharashtra 421312, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House in a Gaothan / unTAG" 09 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931442/house-in-a-gaothan-untag> ISSN 0719-8884
© unTAG Architecture & Interiors

高谭住宅,低成本的可持续性乡村住房 / unTAG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.