Family House Maxičky / 3+1 architekti

Family House Maxičky / 3+1 architekti

Family House Maxičky / 3+1 architekti - Image 2 of 25Family House Maxičky / 3+1 architekti - Windows, HandrailFamily House Maxičky / 3+1 architekti - Garden, Beam, CourtyardFamily House Maxičky / 3+1 architekti - Stairs, Windows, Garden+ 25

  • Architects: 3+1 architekti
  • Area Area of this architecture project Area :  117
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Pavel Plánička
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  VELUX Group, Wienerberger, Weber Terranova
  • Lead Architects : Pavel Plánička, Bruno Panenka, Barbora Urbanová
More SpecsLess Specs
Family House Maxičky / 3+1 architekti - Windows
© Pavel Plánička

Text description provided by the architects. The original house, although full of magic, was so rigidly defined by its design, construction and materials that it was impossible to transform it by a standard reconstruction. We have therefore designed a new house, while respecting the historically given arrangement of the old linden tree / house / barn.

Family House Maxičky / 3+1 architekti - Windows, Fence, Forest
© Pavel Plánička

Original beautiful, but damp massive sandstone walls and small rooms in between them, were replaced by contemporary materials that allowed us to create rooms relatively generous in volume, open space even while staying within the proportions similar to the original house. The wooden, monochrome skin of the house, is a calme background for the ever-changing colors oh nature around the house. House owner is a passionate collector, his artifacts pile. Old layers overlap with the new ones seemlesly.

Family House Maxičky / 3+1 architekti - Table, Chair, Windows, Beam
© Pavel Plánička
Ground floor plan
Family House Maxičky / 3+1 architekti - Table, Stairs, Handrail
© Pavel Plánička

There are many original themes re-used in a new way with some shifts and updates. Roof between the barn and the house established their new, closer relationship. With that it was possible to move main entrance from the side to the front. The house - although new – can without no doubt be called a “renovation”. Conscious continuity is the basis of the new design.

Family House Maxičky / 3+1 architekti - Stairs, Windows, Garden
© Pavel Plánička

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Family House Maxičky / 3+1 architekti" 31 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931100/family-house-maxicky-3-plus-1-architekti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.