We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bilkent University Student Residences / FXCollaborative

Bilkent University Student Residences / FXCollaborative

© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer+ 36

Ankara, Turkey
  • Architects: FXCollaborative
  • Area Area of this architecture project Area:  247000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Thomas Mayer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Basalt Stone Panels, McNeel, Schuco, Travertine Stone Panels, Zinc Roofing / Standing Seam
  • Design Team:Nicholas Garrison, Mark Nusbaum, Juan De Marco, Cristina Rodríguez-Vázquez, Daniel Piselli, Toby Snyder, Frank Lindemann, Tongchol Son, Reed Langhofer, Lennox Brown, Nicholas Coffee
  • Clients:Bilkent University
  • Construction:Bilbak Construction Company
  • Engineering:Dagher Engineering, Kinaci Engineering Company, Yurdakul Engineering Company, Okutan Engineering Company
  • Landscape:Mark K. Morrison Associates
  • City:Ankara
  • Country:Turkey
More SpecsLess Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. Sited along a gentle slope, this co-educational residence provides much-needed student housing for Bilkent University’s main campus in western Ankara. The constricted project site, adjacent to another, older student residence building, led the design team to distribute the program in an L-shaped configuration to create a courtyard between the two structures. The longer of the new building’s two wings is adjacent to, and as far as possible from, the existing dormitory, allowing ample sunlight to reach the courtyard.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The building is deeply inspired by the Passive House Standard, utilizing ample insulation, thermal bridge mitigation, enhanced airtightness measures, triple glazing, and energy recovery ventilation. Each façade is designed to optimize its specific solar orientation. A nearly one meter depth on the east- and west-facing façades provides interior shading, and external shading devices protect a south-facing curtain wall. All spaces rely on natural ventilation and passive cooling.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Ground floor plan
Ground floor plan
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

A syncopated façade pattern avoids creating the typical gridded institutionalized aesthetic, and accommodates room modules that are slightly wider than that which is typical for student housing. Tuned to the local climate and clad in Turkish travertine and basalt stone, the student residence is in harmony with its environment—both physically and aesthetically.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ankara, Provincia de Ankara, Turkey

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bilkent University Student Residences / FXCollaborative" 27 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930932/bilkent-university-student-residences-fxcollaborative> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.