House ROFR / Ralph Germann architectes

House ROFR / Ralph Germann architectes

House ROFR / Ralph Germann architectes - CountertopHouse ROFR / Ralph Germann architectes - Windows, Glass, Chair, BeamHouse ROFR / Ralph Germann architectes - Image 4 of 17House ROFR / Ralph Germann architectes - Image 5 of 17House ROFR / Ralph Germann architectes - More Images+ 12

Grimisuat, Switzerland
  • Area Area of this architecture project Area :  220
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Lionel Henriod
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  ZANOTTA, Dekton, Paola Lenti, Ralph Germann
  • Lead Architect : Ralph Germann
More SpecsLess Specs
House ROFR / Ralph Germann architectes - Windows
© Lionel Henriod

Text description provided by the architects. Ralph Germann's design for this house is driven by the building's natural surroundings, environment-conscious technology, and a simple and timeless aesthetic. Built on a property on the heights of Sion, the 36-meter-long and 6.5-meter-wide building follows the lines of the hill like a wall in an orchard. A wall that protects and stabilizes the slope was the vision of Ralph Germann for this house. The grey color of the facade supports the idea of a protective rock.

House ROFR / Ralph Germann architectes - Table, Chair, Beam
© Lionel Henriod

Since Valais is a seismic zone, the structure of the building is concrete. With a 200 square meter flat roof, the architect translated his client's main wish to create space for as many solar modules as possible. Excess energy is stored in batteries, supplying not only the house with electricity but also electric cars. The heating system is based on geothermal heating.

House ROFR / Ralph Germann architectes - Countertop
© Lionel Henriod
Upper Floor Plan
House ROFR / Ralph Germann architectes - Windows, Door
© Lionel Henriod

The building is divided into two separate houses: a large 220 sqm house, where the entire living space is distributed on the upper floor and a smaller double-story flat. The entrance to the house is through an open garage, separated from the wild garden by larch wood slats. The ground floor also hosts a laundry room, a wine cave, a cheese cellar, a changing room, and a toilet. A staircase leads to the upper floor with a patio terrace, kitchen and living space with a large fireplace, a long concrete corridor with zenithal light leading to the different rooms. 

House ROFR / Ralph Germann architectes - Image 4 of 17
© Lionel Henriod

In addition to ecological considerations (local materials, sustainable energies, …), the architect had also in mind its future when designing the house. In Ralph Germann's opinion, garages could lose their main function, since electric cars are free of exhaust gases. With the electric cars parked outside, the garage could be used in warm weather as an additional living space, providing shade and a view on the garden.

House ROFR / Ralph Germann architectes - Windows
© Lionel Henriod

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House ROFR / Ralph Germann architectes" 27 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930760/house-rofr-ralph-germann-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.