We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

GA House / Esquadra Arquitetos

GA House / Esquadra Arquitetos

© Joana França© Joana França© Joana França© Joana França+ 22

Brasilia, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  587
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Joana França
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arquivo Contemporâneo, COR Conceito, Kitchen, Lumini
  • Authors:Filipe Monte Serrat, Laura Camargo
  • Project Team:Manuela Dantas, Silvana Moraes, Caroline Albergaria, Marcelo Braga, Marianna Resende
  • Structural Calculation:André Torres
  • Landscaping Project:Paula Farage
  • Installations Project:Centra Engenharia
  • Construction:Memória Engenharia
  • Work Supervision:Esquadra - Filipe Monte Serrat e Caroline Albergaria
  • Project Date:2016
  • Land Area:800 m²
  • City:Brasilia
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The client’s first intention was to sell the house, a place where she was born and raised, built by her parents. The main idea was to build a new, small and very contemporary new house on another site. However, the old house and site had a priceless value for the owners, and so the decision was to make a full renovation, and the challenge to utilize most of the structural elements from the original construction. 

Aiming the viability of the renovation, around 100m² of the original construction was suppressed. Removing the office and the porch, as well as two slabs on the first floor, created generous internal empty spaces that allowed the fluidity of the space and the presence of natural lighting. By removing the tiling from the ceiling, the redesign of the upper floor was intent to privilege the interior and exterior visuals. The big white volume opens up for both the street and for the outdoor of the site. 

© Joana França
© Joana França
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Joana França
© Joana França

On the lower floor, with more solid materiality, the incorporation of metallic pergolas to the original concrete structure creates better protection to the main entrance and the porch. The new metallic structure prolongs itself along the roof, from the porch to the double-height living area, setting up a transparent mezzanine that also comprehends the library on the upper floor, connected to access of the bedrooms.

© Joana França
© Joana França
Section A
Section A
© Joana França
© Joana França

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "GA House / Esquadra Arquitetos" [Casa GA / Esquadra Arquitetos] 25 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930693/ga-house-esquadra-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.