All
Projects
Products
Events
Competitions

Tropical Cave House / H&P Architects

Tropical Cave House / H&P Architects
© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn

© Tien Thành Nguyễn © Tien Thành Nguyễn © Tien Thành Nguyễn © Tien Thành Nguyễn + 43

Bắc Ninh, Vietnam
  • Architects: H&P Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 160.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Tien Thành Nguyễn
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Dap Cau, Viglacera
  • Design Team: Doan Thanh Ha ,Tran Ngoc Phuong, Nguyen Hai Hue, Trinh Thi Thanh Huyen, Nguyen Duc Anh, Ho Manh Cuong, Nguyen Van Thinh, Nguyen Thi Ngoc Mai
  • Clients: Nguyen Van Nam
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Located in the center of BacNinh city, the house can accommodate an extended family of 4 generations. Its design is inspired by light and space effects, which resembles the "cave" style in a humid subtropical climate to bring about positive and vivid experiences to users’ senses: low (at the entrance), wide and high (inside), narrow (nooks and crannies), open outwardly (door system); even light distribution (outside), gradual darkening (inward), streams of light (from above), alternating vegetation, etc.

© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn
First Floor Plan
First Floor Plan
© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn

Named Tropical Cave, the project employs void space as a catalyst to create the structure of the house with multiple layers of walls for shielding and connecting spaces for wind catch. The house levels for specific purposes are randomly connected at different staircase positions so as to create and maintain a "fresh journey of experience" with interesting views and non-repeatable images. A multi-dimensional transition space is also made from being shared to semi-private to private, alternated by vegetation (plants, vegetables).

© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn

The front facade has two large door systems (each with 10 doors of 6.6m high) and can be opened and closed (breathing) by hand easily via a steering wheel and power-assisted steering. Skylight, door system and vegetation help regulate microclimate (sunny, rainy, windy, smoggy, noisy), thus giving users a customized view and blurring the boundaries between inside and outside, architecture and landscape.

© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn

In the ongoing unplanned urbanization, urban houses are gradually suffocating, isolating, and cutting off themselves from friendly relationships with the surrounding environment, making users insecure even when they are in their own accommodations. Tropical Cave is introduced as a solution to help awaken to the facing problem, thereby creating a haven for homeowners to again stay in a safe place and take the same breath with the contemporary house, from the perspective of living harmoniously with the environment.

© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn
Section
Section
© Tien Thành Nguyễn
© Tien Thành Nguyễn

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Tropical Cave House / H&P Architects" 23 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930653/tropical-cave-house-h-and-p-architects/> ISSN 0719-8884
© Tien Thành Nguyễn

热带穴屋,‘会呼吸’的立面 / H&P Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.