We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

A Brickwork Orange | Villa Alders House / Joris Verhoeven Architectuur

A Brickwork Orange | Villa Alders House / Joris Verhoeven Architectuur

© John van Groenedaal© John van Groenedaal© John van Groenedaal© John van Groenedaal+ 19

More SpecsLess Specs
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Text description provided by the architects. With a quick glance at this Dutch house, it will not immediately stand out. Most of the houses in the Netherlands are made in brickwork and a lot of them are orange. Taking a closer look you will discover her special characteristics. The floating carport, asymmetrical layout, and the specific brickwork details ensure that this modest and sober home is everything but standard. Villa Alders is situated in a new residential development in the beautiful Dutch village Waalre.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

The clients were inspired by the asymmetrical house RielEstate and wanted a similarly designed house with the additional quality of a zero energy building. This has resulted in a playful design with flat roofs. Due to the elevated roof edges, the solar panels on the upper roof are completely hidden from view and it became possible to provide the low roof with a cooling sedum green roof.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

The somewhat longer Belgian hand-molded bricks are perfect for creating beautiful details. The mailbox is formed by a missing stone, beneath the windows are stones sawn lengthwise on its side and the house number is, as it were, punched into the facade. A so-called bas-relief. The brickwork details emphasize the robust appearance and the depth of the facades. This is particularly visible at the front of the house, where even the ceiling above the entrance path is covered with bricks.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

The entire home has become an asymmetrical sculptural play of mass and openness. The minimalist detailing of the house reinforces this and provides a powerful clarity. The family home is designed to be life-resistant; if desired, one can only live on the ground floor when the children leave the house in the future. Clearly is opted for separate living areas for the children in the house. They have their own sleeping floor and a game room on the ground floor. This room is linked to the sitting room and can be closed to sound if desired.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
Section
Section
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A Brickwork Orange | Villa Alders House / Joris Verhoeven Architectuur" 20 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930557/a-brickwork-orange-villa-alders-house-joris-verhoeven-architectuur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.