Dangrove Art Space / Tzannes

Dangrove Art Space / Tzannes

© Ben Guthrie© Ben Guthrie© Ben Guthrie© Ben Guthrie+ 32

Alexandria, Australia
  • Architects: Tzannes
  • Area Area of this architecture project Area:  10000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Ben Guthrie
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Rodeca
  • Lead Architects:Alec Tzannes, Chi Melhem
  • Director:Jonathan Evans
  • Architect:George Korban, Neil Heybittel, Derek Chin, Luke Novotny
  • Designer:Lily Tandeani, Tony Lam
  • Graduate:Kate Nason, Sarah Reid
  • Lighting And Furnishings :Elanor Hyland-Falle
  • City:Alexandria
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

Text description provided by the architects. The brief for DANGROVE demanded a new approach to standard museum art storage to support the requirements of the client’s nearby gallery. It required art storage to be integrated with curatorial, conservation, research, library, workshop, administration, exhibition and performance spaces and other related functions.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

The architecture blends pragmatic storage and technical facilities with a hierarchy of experiences created by special spaces, their inter-relationships and the use of light. A journey through the building is choreographed to enhance viewing opportunities and experiences of the collection as well as the back of house working areas required for the gallery and operations to meet the global demands of the collection. The building is over two levels and approximately10,500m2.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie
Section
Section
Section
Section
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

The ground floor serves as the main operation of the facility with secure parking, pedestrian entry, a security hub, loading for large vehicles, plant areas, workshops and a variety of specialised storage areas. The upper floor presents the main ‘front of house’ with reception, administration, research, library, conservation, a sculpture courtyard, and two large art evaluation spaces in addition to more storage area.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

The evaluation spaces define the interior experience of DANGROVE. The first is experienced on arrival at the upper level and is placed between an external sculpture court and a large north facing window spanning the width of the site, overlooking the street. The capacity for special functions and the exhibition of objects held in storage is supported by amenities nearby including kitchen facilities and the library.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

A sculptural concrete ‘scoop’ brings northern daylight at the entry point to the second art evaluation space and the functioning heart of Dangrove, commonly described as ‘The Great Hall’. The Great Hall is a grand space for art to be temporarily displayed, evaluated and curated. It also serves performance requirements including theatrical and musical events. A soft, even light floods this space through a double skin of UV reducing polycarbonate walls above a wall datum of polished concrete. Another sculptural concrete skylight terminates the Great Hall and heightens the sensory experience of natural light within.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

The brief for DANGROVE required a low carbon footprint achieved by construction designed for a minimum 100-year life, waste minimisation and low net energy use. The sloping roof accommodates 558 PV cells providing power to reduce conventional energy demands of museum standard storage. Water collected from the roof is stored and recycled to support plant equipment and building maintenance requirements. Services are exposed for ease of maintenance and future retrofits. Building mass has been maximised to stabilise indoor climate conditions.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

Fire egress corridors are placed at the perimeter of the building to provide fail safe waterproofing and enhance insulation. Material selections, colours and textures are neutral in greys, blacks and whites to enhance the appreciation of the collection on display. The architecture is characterised by precision and care as demonstrated in the cost-effective assembly of its elements. DANGROVE aims to set a new benchmark for art storage and curation reflecting the vision of the client, an important collector, philanthropist and artist.

© Ben Guthrie
© Ben Guthrie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:14 Mandible St, Alexandria NSW 2015, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dangrove Art Space / Tzannes" 18 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930458/dangrove-art-space-tzannes> ISSN 0719-8884
© Ben Guthrie

丹格罗夫艺术空间,黑白灰几何体 / Tzannes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.