Vanke Community A1-B2 and Bus Station / UV Architecture /Huayi Design

Vanke Community A1-B2 and Bus Station / UV Architecture /Huayi Design

Vanke North Green Gallery General Map. Image © Chao Zhang Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang Vanke North Green Gallery Landscape Steps. Image © Chao Zhang + 38

Shenzhen, China
  • Lead Architect: Fu Li
  • Design Team A2+B1: Chou Fan,Xin Li,Yiming Lin,Zhen Wang
  • Design Team Bus Station: Mingxin Lin, Jie Shen
  • Urban Design And Landscape Design: URBANUS(SHENZHEN)
  • Other Company: NODE Architecture & Urbanism, FCHA, URBANERGY
  • Construction Turnkey: Shenzhen Guangshengda Construction.LTD
  • Curtan Wall Consultant: Shenzhen Tiansheng exterior wall consulting
  • Construction Drawing: CAPOL.Ltd.(Shanghai)
  • Clients: Shenzhen Vanke
More Specs Less Specs
Aerial view of Vanke North Green Gallery. Image © Chao Zhang
Aerial view of Vanke North Green Gallery. Image © Chao Zhang

Compounded City
Cities are facing more  and more complex contradictions and problems. Through the superposition and interaction of functions, richer experiences will be gained, which will stimulate higher residential value, as well commercial, cultural, community, landscape, brands, time and ecological values.

Vanke North Green Gallery General Map. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery General Map. Image © Chao Zhang

The project is located in Nanshan district of Shenzhen, which is part of the 05-01/05-02 plot of Cloud City, project planned by Vanke, with a total land area of 3,7010.4 m2 and a total construction area of 41,585.13 m2. There are two-story on the ground and two-story underground, and the building height is 9.9m, including urban park, bus terminal, commercial and office.

Concept Generation
Concept Generation

Urban Design Strategy
The Design Community was developed by Vanke, who chose a group design method led by Urbanus to achieve maximize diversity with fast track coordination. The site was divided to very dense mini-plots to be designed by different independent firms from Shenzhen, Shanghai and Beijing. In a partnership, UV and Huayi design three mini-plots hosting offices, a bus station, a mechanical parking and traffic facilities.

Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang

Plot A1-3-Dimensional Smart Parking and Bus Terminal
Usually, finding a parking lot may be a source of inconvenient issues: impatience, irritation, anxiety, wasting of time, forgetting one’s parking spot. It also produces carbon emissions. The granite underground soil of the site induces expensive digging costs, its sole use for parking could be a waste of resources.

Vanke North Green Gallery Bus Station. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Bus Station. Image © Chao Zhang

Therefore introducing the concept of a 3-dimensional parking appears to be an appropriate alternative Firstly, the 300 vehicles parking space is compacted in a small place, which free up spaces for different uses as offices, and hence value the underground space. Secondly, the vehicles surround a green patio of natural light. The vehicles drives directly to the spacious mechanical area which makes the experience comfortable and simple. It reduces the time of parking as the risk of collision.

Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang

After fingerprint identification, the vehicles are parked in two vertical and horizontal storehouses. Passengers leave easily and could have breakfast before going to work. After work, the car’s owner orders remotely on his mobile phone and walk through the park in the grass and fresh air. When arriving at the pick-up point, the vehicle has been rotated and can drive directly out of the street.

Vanke North Green Gallery Street Space. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Street Space. Image © Chao Zhang

Under canopies, the pick-up point is equipped with waiting and coffee areas. It offers a relaxing place for workers as for visitors in the park, bringing vitality in it, enriching the parking experience and enhancing its value. The parking garage is not just a concealed facility, but a revealed bright spot. Through the glass curtain wall, the reciprocating movement of mechanical parts and vehicles in the inner hall can be perceived from the outside, forming a display effect. The sinking and uplifting of the garage ground transforms the park into a three-dimensional green space. Sunshine and air are introduced into the sunken courtyard. Slowly, the ramp extends upward to a 10-meter-high viewing platform, and seamlessly connects with the walkway running through the green corridor to integrate the garage into the park's 3-dimensional landscape.

Vanke North Green Gallery Street Space. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Street Space. Image © Chao Zhang

Following the walkway to the roof leads at the far end from the base. It is the best place for residents and young people to exercise after work. Fitness communities crowd here and can overlook the entire North Green Corridor. The playground covers 6,000 square meters of bus stops, avoiding the damage to the surrounding landscape caused by the noise and exhaust of the open-air stops. Under the shelter of the roof, passengers enter and leave the bus conveniently not in an idle space: it is connected with the design communities streets and becomes an exhibition facility.

Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang

Traffic facilities, such as parkings and bus stations are usually considered as negative spaces. They use space, form negative experiences and reduce space value. Through superposition and interactions of functions, the negative is transformed into the positive, and the value is enhanced.

Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Smart Parking. Image © Chao Zhang

Plot B2 - Creative Offices
Superposition is also used in the creative offices areas. The park serves as the upper surface, while sunken light wells and streets form the lower surfaces. The offices spaces break the traditional core model and are composed of a series of boxes with private courtyards. In the intersection of their gaps, social spaces and inner streets experiences are created. These social spaces include parks, courtyards, landscape platforms, street arcades, sunken courtyards and a theatre.

Space Diagram
Space Diagram

The park's terrain waves up and down, with a series of openings leading light into the ground. The shapes of these openings vary, forming an interesting dialogue between the upper and lower interfaces. The cave theatre is the core space overlapped by office blocks, surrounded by various views, which naturally attracts the gathering activities of employees. Private courtyards and balconies grow lush, forming a dramatic visual exchange with the surrounding space. The slender and narrow passageway is not only functional and refreshing, but also creates the intimacy of a “village in the city”.

Vanke North Green Gallery Creative Office. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Creative Office. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Private Garden. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Private Garden. Image © Chao Zhang

These spaces are scattered in size, accessible in all directions, blending inside and outside, and naturally merging with the spatial layout of the North Green Corridor community. It results of a rich experience of wandering, full of encounters around street corners. It provides an imaginative office environment for the creative design company community.

Vanke North Green Gallery Private Garden. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Private Garden. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Cold Lane. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Cold Lane. Image © Chao Zhang

At present, the place is populated by design and high-tech companies, coffees and exhibition halls. The overlay mode increases value at all levels for the enterprises with direct contact of sunshine, air, parks. The office crowds can find pleasure here.

Vanke North Green Gallery Landscape Steps. Image © Chao Zhang
Vanke North Green Gallery Landscape Steps. Image © Chao Zhang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: LiuxianDong, Nanshan District, Shenzhen, Guangdong, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanke Community A1-B2 and Bus Station / UV Architecture /Huayi Design" 19 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930361/vanke-community-a1-b2-and-bus-station-uv-architecture-huayi-design/> ISSN 0719-8884
Aerial view of Vanke North Green Gallery. Image © Chao Zhang

深圳万科云城设计公社 A1-B2地块及公交站 / UV独特视野建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.