All
Projects
Products
Events
Competitions

Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten

Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten

© Eva Bloem © Eva Bloem © Eva Bloem © Eva Bloem + 38

Overveen, The Netherlands
  • Lead Architect: Joeri van Ommeren
  • Design Team: Joeri van Ommeren, Dion Nupoort, Tsveta Ruseva, Leandro van der Lans, Menno van der Hoeven, Laura van Beek
  • Clients: Wibaut Projectontwikkeling
  • Engineering: Pieters Bouwtechniek
  • Landscape: Mark van der Heide Urban Design
More Specs Less Specs
© Eva Bloem
© Eva Bloem

Text description provided by the architects. VanOmmeren-architecten won the tender for the redevelopment of the Vijverkerk plot (Bloemendaal, NL) commissioned by Wibaut. A design for a three-story dwelling building was proposed. In close collaboration with the neighborhood and the client, integrated design for 8 luxury apartments is made. The relationship between inside and outside of the dwelling is directly inspired by the typology of villas in the neighborhood. These houses are typically accessed from the side of the building, while parking is behind. Therefore the street façade is representative, free of parking while remaining a green character. The ground floor dwellings offer a garden. Dwellings on the first floor accommodate a loggia, and the top floor dwellings offer a roof terrace. This composition diminishes volume when gaining height, while opening up space for urban green.

© Eva Bloem
© Eva Bloem

local villa's as inspiration
The organization of the building refers the characteristics of local villa architecture. As a reaction to the green context, the villa's are gained access form the side, so a representative facade faces the front garden and the street. Parking is done at the side or back of the plot. This principle is used in the organization of the apartments. The result is a design in which living rooms face sun, green and street.

© Eva Bloem
© Eva Bloem

volume
Apartments on the ground floor have a garden, on the first floor a loggia and the top layers have terraces. The volume decreases as it gets higher to give space to the surrounding green. This is of great value for both the perception of space from inside as the perception of the building in its context.

© Eva Bloem
© Eva Bloem
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Eva Bloem
© Eva Bloem

composition
The architecture is the result of the reference to the local villa architecture, the zoning within the floor plan and the way the volume reacts to its surroundings. The light brick facade has a symbiotic relationship with the natural context, it emphasizes the facade openings and terraces. The classic three-layered composition and the hierarchy of the volume is captured in a rigid masonry grid.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zeeweg 100-104, 2051 EC Overveen, Bloemendaal, Noord-Holland, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten" 14 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930201/vijverweg-bloemendaal-apartments-vanommeren-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.