We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Farshadi House / Environments Architects

Farshadi House / Environments Architects

© Farshid Nasrabadi© Soheil Etezazian© Farshid Nasrabadi© Farshid Nasrabadi+ 34

Esfahan, Iran
  • Area Area of this architecture project Area:  1060
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Farshid Nasrabadi, Soheil Etezazian
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Adobe Systems Incorporated, Autodesk Media and Entertainment, Choob Sabz, Horan Company, Koohkaran, Sinko, Trimble Navigation, Vanda
  • Lead Architects: Ramin Madani
  • Design Team:Sogol Mohareri, Farzaneh Izadi, Elnaz Amiri, Alireza Fotouhi, Ahmad Nahvi
  • Clients:Mr. Riahi
  • Engineering:Mohammad Vahid, Hamidreza Abtahi, Ali Bohlouli
  • Collaborators:Shahriar Fesharaki, Amin Madani, Mahmoud Ramezani
  • City:Esfahan
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Text description provided by the architects. The building was supposed to be built on a shallow depth field. A field with three sides closed and only one side open towards south with a direct view towards water channel and pubic area.

Dividing the building into three main parts caused an open continues middle part to be created. This part was benefited from north side brightness, south side sunlight and green area view and also a permanent natural ventilation. Service spaces, private rooms and corridors were organized in the eastern and western parts.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Lack of space to build in eastern and western parts, caused the staircase to come out of its usual box and connects variety of spaces together. A part of the staircase was also incorporated in the northern skylight space. In the analysis of the architecture sections, the ground floor was not well-lit. Therefore the first and ground floor summed up together, so that the view from first floor and attachment to the yard from ground floor becomes possible.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi
First Floor Plan
First Floor Plan
© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Due to the small depth at the southern edge of the building, certain challenges were existed:
1.    Lack of visual privacy which was not suitable for a residential use.
2.    Getting too warm due to direct radiation of sunlight and in result, damaging the comfort of residential environment.

Facing with these challenge, façade design changed to a dynamic idea adapting from Iranian house architecture. (Glazed roofs, halls and windows). This helped to control the intense sunlight and visual privacy.  The southern edge was considered as a reference for the rest of interior spaces. The color of the seasons and appearance of light and shadow to decorate the interior.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

The integrated space in duplex unite were also metaphors of Mogharnass and symbols of Iranian halls. The design of night light also made these references more complete.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Esfahan, Iran

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Farshadi House / Environments Architects" 16 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930188/farshadi-house-environments-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.