Atech Solutions Offices / Studio 4A

Atech Solutions Offices / Studio 4A

© Sudhanva Atri© Sudhanva Atri© Sudhanva Atri© Sudhanva Atri+ 31

Bengaluru, India
  • Architects: Studio 4A
  • Area Area of this architecture project Area:  931
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Sudhanva Atri
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Greenply, Chhabria, Featherlite, Hybec, Jindal, Ozone
  • Lead Architects:Vijay Krishnamoorthy, Vijay Narayanan, Appachu Nanjappa
  • Clients:Srinivas Shekar
  • Engineering:Manohar Consultants
  • Landscape:Studio 4A
  • Contactors:Guru Constructions, CM Interiors
  • City:Bengaluru
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

Text description provided by the architects. Studio 4A has designed this office building for Atech Technologies in the tropical city of Bangalore. The building is designed to house the company’s sales, marketing, design and engineering teams - disparate functions that require distraction free environments.

© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

The site which has an old mango tree is located on a busy road with large trees and a noisy playground across it. The broader context is of a polluted city environment with declining tree cover and water bodies and work spaces that are confined to closed glass boxes which imprisons the occupants, leaving one without the awareness of nature or the passage of time.

© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

The focus, therefore, was to design an office building that addressed  the building function while responding to both the immediate and broader context, one that overtly integrated nature into the architectural experience of the end user. These and the notions of the ideal work space informed the design and detailing at every stage. 

Ground floor plan
Ground floor plan

The approach to spatial planning addresses functional as well as artistic needs. "Servant” spaces such as the lift, washrooms, staircase, server rooms, etc. are enclosed in an austere brick mass, and located in the West to reduce glare and heat gain. A bridge connects this across a sky lit court, to the “served” work space which is located in the East. Movement within the work space is planned along the sky lit court which allows visual connectivity between floors while maintaining a distraction free separation.

© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

To cut off noise from the work space, a blank brick wall faces the road on the upper levels. This is a dominant feature in the facade. The existing mango tree, with a water body around it, has been made central to the scheme and accentuated with steel girders, to create an external court. The choice of material and form making gives the mango tree prominence.

Section 01
Section 01

Materials such as brick, wood and concrete render a sparse yet naturally rustic feel to the building both internally and externally. Accents have been created using patterned motif tiles, laminated glass, upholstery etc. Emphasis is given to space, light, material and landscape by the use of minimal furniture and partitions. The detailing is kept simple in order to minimize distraction. Services like AC ducts have been exposed, avoiding false ceiling in order to keep the volume intact.

© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

Breaking convention, nature has been made an integral experiential part of the commercial building. Interior design was forced to serve the broader notions of Architectural experience.  Instead of a closed artificial office space disconnected from the outside, elements like a water body, sky lit courts, internal landscape and large windows to the East have been made central to the design.

© Sudhanva Atri
© Sudhanva Atri

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:HAL 2nd Stage, Indiranagar, Bengaluru, Karnataka 560038, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Atech Solutions Offices / Studio 4A" 15 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930185/atech-solutions-offices-studio-4a> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.