All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment DQ1 / Machado Igreja Arquitectos

Apartment DQ1 / Machado Igreja Arquitectos
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
  • Coordination: Tiago Igreja
  • Collaborators: Sofia Tavares da Silva, Joana Santos Moreira e João Pedro Varela
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. This project cares to solve the uncharacterized and irregular geometry of the apartment, while at the same time showcasing some of its best qualities, such as the solar exposure and its relationship with the windows, balconies and the surrounding views. The ideal of the house as an urban refuge can be explored with a similar importance, stripped from the city buzz.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Plan
Plan
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The flat extends itself for 142 m2 over one floor, clearly and masterfully separating the social space from the intimate one. The wood and the stone volumes that comprise the kitchen module, as well as the technical area, serve as a pivot. The kitchen - located in the void that connects the balcony to the three bedrooms - is totally exposed and designed to be the meeting point and life booster of the apartment. The bedrooms, bathroom and suite exist as a reverse of this logic possessing strongly defined limits. The suite provides a space that can be both a bathroom and a closet and it extends itself into a full-length balcony. The concave wood sheet enhances the social area and strengthens the relationship between the entrance and the living area, keeping both well illuminated and thus providing guidance to who’s entering the space and a comforting shelter to who is already inside. Immediately after the sheet, the living area reveals itself, carved by the round shape of its facade, facing West and overlooking Praça José Fontana.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Declaring itself as a breaking moment in the apartment’s history, the intervention aims to implement a sharp language and a contemporary way to interpret the space. With it comes a set of new partitions and storage volumes that connect with the structure and the preexistence façade. Natural materials such as wood and stone begin a dialogue with steel and self-leveller, which are bonded to the light and acoustics of the apartment. Being a strong theme across the whole project, light was explored both on the direct and reflected incidence.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

 Declarando-se um momento de ruptura na história do apartamento, a intervenção visa implementar uma linguagem afiada e uma maneira contemporânea de interpretar o espaço. Com ele, vem um conjunto de novas partições e volumes de armazenamento que se conectam à estrutura e à fachada de preexistência. Materiais naturais, como madeira e pedra, iniciam um diálogo com o aço e o autonivelador, que são ligados à luz e à acústica do apartamento. Sendo um tema forte em todo o projeto, a luz foi explorada tanto na incidência direta quanto na refletida.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment DQ1 / Machado Igreja Arquitectos" [Apartamento DQ1 / Machado Igreja Arquitectos] 12 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930075/apartment-dq1-machado-igreja-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.