We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sängglen House Conversion / Gautschi Lenzin Schenker Architekten

Sängglen House Conversion / Gautschi Lenzin Schenker Architekten

© Sven Germann Photographer© Sven Germann Photographer© Sven Germann Photographer© Sven Germann Photographer+ 14

More SpecsLess Specs
© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer

Text description provided by the architects. The house is part of the listed garden estate “Sängglen” including 34 typ- like houses, which were designed and built by the architects Philipp Bridel and Hugo Spirig from 1961 until 1974. While preserving the basic design, the floor plan on the ground floor was given a new interpretation:

© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer

The doors were removed, and wall panels were cut back, thus creating a floating room which includes entrée, kitchen, dining-come-sitting room and access zone with the guest toilet. The free-standing wall elements were transformed into space-containing bodies by including built-in wardrobes and guest bathroom. Together with the built-in fireplace, they generate the space zoning.

© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer

Upstairs, the layout was left untouched. The complete renovation of the bathroom and shower created atmospheric wet rooms. The subtle treatment of the surfaces was an important part of the procedure. The brick walls received a warm gray clay fine plaster. The carpentry and wood surfaces are kept in a discreet grey-green and light grey tones.

© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer

Solid wood handles and inlays enhance the furniture fittings. The kitchen cover, sink and shower tray are made from concrete. On the sleeping level, the solid wood floor forms the pendant to the light wall paneling. On the ground floor, the jointless concrete floor underlines the flow of the open floor plan.

© Sven Germann Photographer
© Sven Germann Photographer

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sängglen House Conversion / Gautschi Lenzin Schenker Architekten" 10 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929948/sangglen-house-conversion-gautschi-lenzin-schenker-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.