All
Projects
Products
Events
Competitions

Juris Correspondent Headquarters / TETRO Arquitetura

Juris Correspondent Headquarters / TETRO Arquitetura

© Gustavo Xavier © Gustavo Xavier © Gustavo Xavier © Gustavo Xavier + 16

Belo Horizonte, Brazil
  • Architects: TETRO Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area: 3982.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Gustavo Xavier
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alggar Marcenaria, Leandro Caram, Serralheria Jesuína, Vidrex
  • Lead Architects: Carlos Maia, Débora Mendes, Igor Macedo
  • Construction: TETRO Arquitetura
More Specs Less Specs
© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

Text description provided by the architects. Juris Correspondente's head office in Belo Horizonte is located on top of an old building in the central area of ​​Belo Horizonte and has a spectacular 360 degree view of the city. From the top of this building, its privileged position allows seeing several important points of the city, such as the Serra do Curral, the Municipal Park, the City Center with its blind gables graffiti, the Santa Tereza neighborhood, as well as emblematic postmodern buildings.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The project program basically consists of three main spaces: a large work room, a meeting room and the terraces. The work room is composed of a single amoeboid shared table, which represents the work synergy. A purple floor made of epoxy paint is one of the main elements that gives the office personality, and makes reference to the brand logo. The ceiling was designed as a grid of steel cables, which expresses the soul of the company that is "a network of lawyers connections" and has the function of flexibilizing the electrical infrastructure and fixing the various plants that are scattered throughout the space. The walls were all covered with whiteboard, so that one can write on them.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier
Plan
Plan
© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

A meeting room was built at one end of the terrace and has a panoramic view of BH. It's table also follows the same organic line as the workroom table. The floor was executed in wooden deck allowing the rain drainage. Next to the window of this room there is an elevated flower bed, where various types of spices were planted.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The terraces are the spaces that give greater identity to the place. These areas, which surround the entire office, were occupied as open spaces for decompression. Most of the original materials have been retained, with furniture made from a wooden deck and fruit tree pots being added. The magenta steel volumes house a small kitchen and its complementary spaces. A net of fabric squares supported by steel wires was also created to cast shadows and make the environment pleasant to use on sunny days. It was very interesting to see the appropriation of these spaces by the employees, who use it as a meal space, for socializing and having informal meetings.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

Finally, Juris architectural design demonstrates that it is possible for the business environment to be cool, to value employees, increase creativity and otherwise be serious without infantilizing the workspace.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Juris Correspondent Headquarters / TETRO Arquitetura" [Sede Juris Correspondent / TETRO Arquitetura] 13 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929829/juris-correspondent-headquarters-tetro-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.