We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rivierstaete Building / MVSA Architects + BDG architecture + design

Rivierstaete Building / MVSA Architects + BDG architecture + design

© Mathijs WitbaardBDG architecture + design. Image © Gareth GardnerBDG architecture + design. Image © Gareth Gardner© Suitable Images+ 38

  • Bdg Architecture + Design:Cat-A and Cat-B architects and interior designers for occupier
  • Clients:Vastint, Peak Development
  • City:Amsterdam
More SpecsLess Specs
© Mathijs Witbaard
© Mathijs Witbaard

We reimagine a 1970s office behemoth as an icon for a new era. Rivierstaete is located in the Rivierenbuurt, in the south of Amsterdam. It’s a neighbourhood that is defined by the Amstel, the river that has played such a huge role in the city’s history, even giving it its name: ‘the dam on the Amstel’.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

Over the centuries, artists and architects from Rembrandt onwards have found inspiration in the river. We followed suit, making it our aim to connect the Rivierstaete building to the Amstel and its surroundings – even though it had been detached from them before.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

1970s landmark. The Rivierstaete building dates from 1973. A Modernist colossus, it quickly became known locally as ‘the monkey house’ (de apenrots), because of its piled-up, closed volumes. Designed by architect Hugh Maaskant, at the time it was Europe’s largest office building. Demolition and a new construction would have been the easiest option. Because of the special character and great potential of the building, however, the team decided to opt for renovation.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

Opening up. In order for the building to better fit the context of the Amstel, it was pared back to the structure of the staggered volumes, while the pinched band of windows on the white-tiled façade was replaced by floor-to-ceiling glass frontages. The renovated Riverstaete finally opens itself to the surrounding Berlage district. This interaction with the environment creates a pleasant working environment and allows the outside world to glimpse the interior life of the building.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

Planted roof terraces, which have been added at different levels, soften the hard edges of the building with restful greenery, thus reinforcing the connection between inside and outside. Together with the huge sky lounge on the ninth floor, with its spectacular views, these interventions have ensured that the building presents itself to its surroundings with an entirely new spirit.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

Wellness wins. The demands made by office users have changed drastically since 1973. The design reflects this. The new open façade and the generous outdoor spaces ensure a healthy environment with plenty of health-boosting daylight, green spaces and fresh air.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

The interior spatial quality has been greatly improved through the addition of continuous voids. These offer enormous flexibility for the building’s users, both horizontally and vertically. State-of-the-art technical installations guarantee optimum climate control and a high degree of sustainability.

BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner
BDG architecture + design. Image © Gareth Gardner

Rainproof and responsible. Rivierstaete presents a green front garden to the neighbourhood, along with its roof terraces and roof gardens. These green roofs provide water buffering and retention, which means that the rainwater is easily drained and the building is ‘Amsterdam Rainproof’.

© Barwerd van der Plas
© Barwerd van der Plas

The new transparent façades let in a large amount of daylight. An advanced system controls the climate ceilings that are present throughout the building, as well as the energy-efficient lighting with its daylight control and motion sensors. The newest installation technology was used, including a thermal storage system for heating and cooling. This, together with the façades, with their highly insulated glass, ensures that the entire building meets BREEAM certification standards.

© Suitable Images
© Suitable Images

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rivierstaete Building / MVSA Architects + BDG architecture + design" 07 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929701/rivierstaete-building-mvsa-architects> ISSN 0719-8884
© Barwerd van der Plas

阿姆斯特丹七十年代地标改造,临水办公楼 Rivierstaete / MVSA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.