We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

LO House / Dado Castello Branco Arquitetura

LO House / Dado Castello Branco Arquitetura

© Filippo Bamberghi© Filippo Bamberghi© Filippo Bamberghi© Filippo Bamberghi+ 38

São Paulo, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  8073 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Filippo Bamberghi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vectorworks, Belas Artes, Legno, Lumisystem, Marcenaria Plancus, P4 Vidros, Palimanan
More SpecsLess Specs
© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

Text description provided by the architects. When crossing the entrance doorway, the spectator comes across a big wooden box, made of Cabreúva, which architect Dado Castello Branco defines as the “heart of the house”. The other social areas were distributed from that wooden box, into integrated spaces.

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

The construction, raised in a 1,200 sq. mt plot in Jardim Paulistano, São Paulo, originated the 750 sq. mt residence, which favors family interaction between the couple and their four offsprings. On the ground floor, the project explored spacious rooms, open to one another, positioned in such way that the garden and the green spots could always be seen. 

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

The architect drew the central “cabreuva” volume and based on it, arranged the other rooms: left to the entrance hall is the home theater and behind it, the kitchen and the pantry. On the right side of the box, is the living room integrated to the porch and the enclosed home office. Behind the volume we can find the generous dinning room table, with 3.5m, signed by Jorge Zalszupin (50’s design). Dado designed an open house so it could be seen in perspective.

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi
Ground floor plan
Ground floor plan
© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

The green environment surrounding the construction legitimizes the glass openings from floor to ceiling and the sliding doors in place of conventional windows. At night, the lighting provides a pleasant and welcoming atmosphere from ceiling spotlights and strategically placed table lamps. This feature is also seen on the porch, used as a living room extension and also on the kitchen, which because of the family’s frequent use, has a small garden with a table for meals.

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

Striking characteristic of Dado’s style, the soft tones are evident on the finishes, such as the “pedra madeira” stone on the facades and porch, the navona travertine throughout the ground floor and the reclaimed wood on the floor of the five suites and the couple’s sitting room; material which also appears on the furniture. These finishes are a backdrop for the decor, where the pieces from the owner’s collection were used. The vibrant yellow used to upholster the 1950’s armchairs adds a dash of boldness to the furniture.

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

The idea of supporting the project in a monochromatic base moldes perfectly to the proposal of blending the house to its green surroundings, in such way that the eye cannot delimit what is the inside or the outside. As a result, there is a feeling of constant connection to nature.

© Filippo Bamberghi
© Filippo Bamberghi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "LO House / Dado Castello Branco Arquitetura" [Residência LO / Dado Castello Branco Arquitetura] 05 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929535/lo-house-dado-castello-branco-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.