Haiyang Village / EXH Design

Haiyang Village / EXH Design

© Fenfang Lu © Fenfang Lu © Fenfang Lu © Fenfang Lu + 21

Wuhan, China
  • Architects: EXH Design
  • Area Area of this architecture project Area:  6894
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Text description provided by the architects. Haiyang village is located two hours south of the city of Wuhan, within a hilly, wooded terrain interspersed with ponds. Today, the young population of such rural villages are hired as workers in the city. As a result, the potential of the villages is declining, as the remaining elders have neither the strength nor the capital to innovate.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

In this project, where the investor comes from the village itself, the aim is to find a renewal strategy in which both visitors and residents can participate. In the analysis of the existing urban pattern, the architects discovered that the buildings were placed along the contour lines. To the rear lies the hill, which frames the settlements with its dense forest, while open spaces orientate to the ponds.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

The quality and form of the open spaces became a defining element for the new settlement strategy, which is composed of abstracted fragments of the existing T-shaped exterior spaces in the hamlets. After optimization on site, the new exterior was created, which balances visibility and orientation.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
Urban Plan
Urban Plan
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

The remaining areas became the footprint of the new buildings. This strengthens the local identity and fits the new organically into the landscape.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

In a Chinese rural countryside, we created a brick castle with bamboo facade. The polished brick floor is stunning, it’s like mar old, only warm to touch! The proposed buildings following the building typology of the villages, characterize the architecture by its fusion with the existing material culture.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

The complex includes small hotel units, restaurants, a spa and other facilities relevant for rural tourism. These material qualities of the village and its integration within the landscape give the new buildings a self-evident character with local culture as its starting point.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Haiyang Village, Wuhan, Hubei, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Haiyang Village / EXH Design" 03 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929426/haiyang-village-exh-design/> ISSN 0719-8884
© Fenfang Lu

竹林‘砖城’,武汉海洋村 / 印西诃

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.