Tujuhari Coffee / Studio Kota Architecture

Tujuhari Coffee / Studio Kota Architecture

© Peter Sutedja © Kafin Noe'man Studio © Kafin Noe'man Studio © Kafin Noe'man Studio + 20

Jakarta, Indonesia
  • Lead Architect: Erick Kristanto
  • Design Team: Wendy Sudibyo, Farrel Prahaditya
  • Contractor: Komune, Yoga Makutaraditya, Trifoli
  • Graphic Design: Tujuhari, Kancata
More Specs Less Specs
© Kafin Noe'man Studio
© Kafin Noe'man Studio

Text description provided by the architects. Tujuhari coffee is a coffee shop and multipurpose space located in the south of Jakarta. Tujuhari brand itself promotes a productive and collaborative culture in its coffee shop. This pilot project is designed to be more than just a coffee shop but an open platform for any programs related to work, art and culture; a social condenser on a mini scale, where programs overlap and intersect in the same space. People with different backgrounds, interests, and activities coexist in the same environment which drives social interaction.

© Kafin Noe'man Studio
© Kafin Noe'man Studio

The productivity chamber offers a flexible and multi orientation space for different mix of programs. This space consists of a mini amphitheatre, working space, artist feature wall, small performing stage, vinyl station and a bookshop.   Various happenings from movie screening night, book launching, music party, startup pitch meeting, art exhibition, and charity event can take place in the productivity chamber. All furniture in the productivity chamber is lightweight, movable and stackable. With the mobility of the furniture, it is possible to see different seating arrangement every single day following the event happening that day.

Sometimes a tangible space divider is required for particular events. Therefore, curtains are installed to help compartmentalize the chamber to ease space management. Expanded metal mesh drop ceiling is introduced in the productivity chamber to differentiate the space experience to the adjacent cafe chamber. The ceiling is also used to diffuse the light and to cover up the utilities.

Floor plan
Floor plan

 Materials chosen for the project fall into monochromatic color spectrum. Practical and durable materials such as concrete, stainless steel, galvanized metal, and silver-painted wooden board is used to give a neutral and subtle tone. White ceramic tile and cement wall are also opted for to supplement the mood. Red color which is Tujuhari brand color is used to highlight some features on this project such as metal plate door handle and elevator wall.

© Kafin Noe'man Studio
© Kafin Noe'man Studio

An exterior facelift is part of the design work. To wrap the existing shop house facade, permeable and lightweight material is selected as additional secondary skin. Expanded metal mesh facade from the interior ceiling is consistently used on the facade; the new skin acts as sun shading, which also gives a dematerialized effect on the building. The folded geometry of the facade gives depth and texture on the building which makes it stand out from flat and monotonous row of typical shop houses.  The structural steel braces coincidentally resemble the strong diagonal line from the Tujuhari logo. Another design strategy for the facade is to expose the interior features to be habitable parts of the exterior. The top part of the mini amphitheatre extends out of the facade and becomes outdoor seating for the customer; pushed back shopfront gives space for outdoor co-working area and the clerestory window is a spectacle which gives a glimpse of what is happening in the productivity chamber.

© Kafin Noe'man Studio
© Kafin Noe'man Studio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Jakarta, Indonesia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tujuhari Coffee / Studio Kota Architecture" 27 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929203/tujuhari-coffee-studio-kota-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.