We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Refectory and Dressing Room / Bruno Rossi Arquitetos + André Scarpa

Refectory and Dressing Room / Bruno Rossi Arquitetos + André Scarpa

© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa+ 23

  • Architects: André Scarpa, brro arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  80
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  André Scarpa
More SpecsLess Specs
© André Scarpa
© André Scarpa

Text description provided by the architects. The services pavilion, located in the rural area of the São Paulo state interior, seeks to be a shelter for the orange harvest workers. Its program accommodates the dressing room and kitchen, with a table for meals, besides to serve as a space where workers find a retreat to rest, relax and unwind. 

© André Scarpa
© André Scarpa
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© André Scarpa
© André Scarpa

The project is basically constructed from a single element: the concrete block, so traditional in the Brazilian architecture. This material stands as a structural element and all the project dimensions are modulated according to its size: precast concrete panels as slab, terrazzo on the floor and glass screens. All the other materials keep neutral, emphasizing the concrete block as the most important element, which is visible in its original aspect, without covering or painting. 

© André Scarpa
© André Scarpa

In the main elevations, the concrete block works as a hollowed-out element, creating a filter between interior and exterior, providing an interesting dynamic in the way the sunlight enters the room in different hours of the day. The hollowed-out element in the facades dissolves the limits, letting the surrounding colors, natural ventilation and illumination to enter the interior, still constituting a physical barrier. On the other hand, after dawn, the building is lit and emanates light through its hollowed-out walls.

© André Scarpa
© André Scarpa
Axonometry
Axonometry
© André Scarpa
© André Scarpa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zona Rural, São Paulo - SP, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Refectory and Dressing Room / Bruno Rossi Arquitetos + André Scarpa" [Refeitório e Vestiário / Bruno Rossi Arquitetos + André Scarpa] 28 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929145/refectory-and-dressing-room-bruno-rossi-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.