All
Projects
Products
Events
Competitions

Filux Lab Artistic Space / Workshop Diseño y Construcción

Filux Lab Artistic Space / Workshop Diseño y Construcción

© Tamara Uribe © Tamara Uribe © Tamara Uribe © Tamara Uribe + 37

Mérida, Mexico
  • Area Area of this architecture project Area: 200.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Tamara Uribe
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe, American Standard, Angolo, Ashico, AutoDesk, Materiales para construcción Correa Racho, Mosaicos la peninsular, URREA
  • Lead Architects

    Francisco Bernés Aranda, Fabián Gutiérrez Cetina
  • Clients

    FILUX Mexico, Festival Internacional de las Luces México
  • Engineering

    Alejandro Bargas Cicero, Isabel Bargas Cicero
  • Lighting Design

    Luca Salas Bassani
  • Artistic installationes pictured

    Orfeo Quagliata, Toto Martínez / Benjamín García, Miguel Bolivar, Luis Ramírez, Diego Cano, Marcelo Schuster
More Specs Less Specs
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Text description provided by the architects. Filux Lab is the new art laboratory of the "International Festival of Lights Mexico - FILUX". It works as an independent space destined to consolidate the "sense of artistic community"; it serves as a meeting point between artists, experts and the public. Filux Lab’s international program is based on experimentation, production, promotion and exhibition of cultural projects which take light and cinema as their starting point. In this way, it establishes itself as a global reference from Mexico to the world. Located in the city of Merida, Yucatan, the colonial house that contains Filux Lab represents a versatile space that works as a gallery, as a workshop and as a place of coexistence, camaraderie and research for artistic purposes. The ground floor has five rooms, which were part of the original structure of the house before the intervention. The pasta floor carpets of the first corridor are the originals. An edge of Antique White color mosaics joins the originals to the new flooring, which unites old and new flooring across the entirety of the space.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
Section
Section
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

The design of the laboratory enables it to adapt according to its intended use. All the elements that make up its architecture including floors, walls, ceilings, and doors can be used for artistic interventions. White and neutral colors came from this same need. No space within the laboratory has fixed lighting. All of the lamps that are used have a connector that can be plugged through electric extension cords from different points, allowing the space to evolve quickly depending on the dynamics each particular user requires. The back esplanade, with its more modern and bolt design, breaks with the traditional reading of the Yucatecan colonial architecture. It invites users to experiment with the high walls that are ideal for projections and that, thanks to the different moldings around the openings and the use of lattices in the walls, offer endless options to play with lighting.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

During the day, sunlight offers a spectacular geometric game between lights and shadows that are projected at different points of the building, and during the night the versatility of artificial lights allows users to create different luminous atmospheres. Serving as a blank canvas, essentially going “unnoticed”, to highlight the pieces of art in presentations and exhibitions, and, on the other hand, standing out and distinguishing when there is not art on the premises, allows the building to serve dual purposes. Filux Labs turns itself into a new work of art every time different forms of lighting are accommodated or used. The second floor has the administrative area that includes offices, a library with a collection focused mainly on light and two terraces, which are accessed via a spiral staircase that crowns the back facade of the building and elegantly highlights the esplanade as sculpture itself. When crossing the white doors of the facade, the known is left behind. The space invites all who enter to discover and create new sensory experiences in the universe of light, the universe of FILUX.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Mérida, Yuc., Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Filux Lab Artistic Space / Workshop Diseño y Construcción" [Espacio artístico Filux Lab / Workshop Diseño y Construcción] 26 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929112/filux-lab-artistic-space-workshop-diseno-y-construccion/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.