All
Projects
Products
Events
Competitions

Bunjob House / NPDA Studio + Nutthawut Piriyaprakob

Bunjob House / NPDA Studio + Nutthawut Piriyaprakob

© Another Space © Another Space © Another Space © Another Space + 29

Koh Phangan, Thailand
  • Architects: NPDA Studio
  • Area Area of this architecture project Area: 500.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Another Space
  • Lead Architects

    Nutthawut Piriyaprakob
  • Structural Engineer

    Apisit Chawacharoen
More Specs Less Specs
© Another Space
© Another Space

Text description provided by the architects. Bunjob House is located on the mid of tropical coconut plantation at Phangan island. The main color used for Bunjob House was pale gray due to the main materials as concrete. The design is intentionally to make the building harmony with coconut trunks of the coconut plantation around.

© Another Space
© Another Space

The building was designed the long side face the view from the coconut tree garden on the east. On the hot west side is placed with bathrooms behind. The second floor wall of south side was designed to be solid. It can block the hot sun ray from the south and also give the shadow to the first floor room.  

© Another Space
© Another Space

The first floor wall of north side was designed to be solid as well. It can give more privacy from the street side. In the opposite way, the second floor is more open. Users can take view of the mountain from above.

© Another Space
© Another Space

The line of the architecture form of the house was designed to be separated in each room unit which allows the wind from the sea side to flow smoothly with the curvy design. In the storm season, the gaps of each room units assist to reduce the strong wind flow that hit to the big glass windows.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The roof was designed to connect with the concrete wall and slope down from south side. It let the rain water flows through the wall of each units and collected water to the pond.

© Another Space
© Another Space

The roof was designed to open to the sky at the connection to the concrete wall and the end of the roof in each unit in order to get indirect light from north and south side. Both of the gaps give the beautiful shade and shadow to the surface of concrete wall.

© Another Space
© Another Space

The Concrete slab was designed to be supported by 2 columns and 1 wall in each unit. It allows users to have a big opening in one side while users also get a privacy space for bed at the wall side. This design is applied for second floor as well.

© Another Space
© Another Space

The details of the “finned” raw concrete walls and slab are equally in line with the local discourse, as the use of coconut wood from construction site which as models that, when removed, leave a coconut tree pattern behind communicates a character native to Phangan island.

Elevation
Elevation

The house was used the bamboo to decorate at gables. To use bamboo for construction, treating them from insect, is necessary. The bamboo was treated naturally by immersing them into the sea for 2 weeks and then exposing to the sun. Sea water has the ability to reduce sweet inside the bamboo which is food for insects.

© Another Space
© Another Space

The building consists of 2 stories and eight rooms. In each room is composted with a bed room, a bath room and a pantry. All units were designed to be connected occasionally by the bridge in each floor. This design is suitable for making space flexible to fit with different amount of users.

© Another Space
© Another Space

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Thong Sala, Koh Phagnan, Surat Thani, Thailand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bunjob House / NPDA Studio + Nutthawut Piriyaprakob" 25 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928921/bunjob-house-npda-studio-plus-nutthawut-piriyaprakob/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.